Som vanligt är jag sent ute med huggningen av min årsved, men nu är jag igång i alla fall. Först tog jag hand om vinterns stormfällen och nu har jag börjat med medveten fällda träd.
Så här års är det för sent att fälla björk ute i skogen eftersom saven börjat stiga. Men jag har ett antal träd som jag fällde under senvintern som ligger och väntar på huggning.
Rent allmänt ska man inte lämna björk i skogen eftersom den snabbt kan bli svampbevuxen och börja ruttna, men de träd jag fällde kapade jag upp på plats och de har sedan legat utan markkontakt. Har fällt ett antal granar också men de är inte lika känsliga. Och som jag skrivit tidigare gillar jag blandved. Jag tycker det är hemtrevligt med sprakande brasor och med en granklabbe bland björken ökar eldens trivselfaktor.
Nytt för i år är att jag provar rönnved. Under stormsäsongen föll ett par rönnar över vägen och nu har de blivit ved. Vet inte hur de kommer att brinna. Ska bli spännande att prova. Det känns som det är rätt tung ved vilket brukar betyda att det har högt brännvärde. Men det kan också vara ett tecken på högt vatteninnehåll.
Har också upptäckt skälet till att rönnarna föll. Flera av dem var ruttna och uppätna inifrån. De klabbar som är fyllda med fuktigt pulver lägger jag för sig. Vet inte om det kan smitta den övriga veden, men varför ta risker.
Nu är planen att köra ut resten av stockarna i helgen så att allt ligger uppkapat och kluvet i nästa vecka. Då har min årsved ett par månader på sig att torka upp tillräckligt för att bäras in i vedboden.