
Det finns många saker som är praktiska att ha på gården. Höns och katter har jag redan skaffat och nu var det dags för en varmkompost. Efter att ha läst diverse tester föll valet på en Biokub.
Skillnaden mellan en varmkompost och en vanlig hög med löv är att varmkomposten jobbar med en högre temperatur. Och är dessutom skyddad mot möss och råttor. Lägger man tillagade matrester i en vanlig kompost är det bara en tidsfråga innan man får ovälkommet besök.
Organiskt avfall
I en varmkompost som Biokub kan man lägga allt organiskt avfall. Men tjockare ben tar mycket lång tid att brytas ner. Värmen i komposten gynnar diverse mikroorganismer som skyndar på nedbrytningen. Och det har känts fel att lägga äggskal, fiskrens och möglig ost i soppåsen. Nu kommer allt tillbaka till gården.

Hela komposten levererades i en papplåda som vägde runt 25 kilo. Lite otymplig att hantera och handtagen gick sönder redan när postbudet lyfte den ur bilen.
Sen var Biokuben förrädiskt enkel att montera. Enkel – för att det känns självklart hur man ska sätta ihop den. Förrädiskt – för att jag ändå lyckades montera den fel på fyra olika sätt.
Mitt först fel var att jag monterade en topplanka längst ner. Ser fortfarande ingen skillnad på de olika byggelementen, men eftersom den var tydligt utmärkt så byggde jag om komposten igen.
Skaffa varmkompost

Övriga fel gjorde jag när jag monterade bottengallret. Började montera det inne i lådan men upptäckte snart att det var omöjligt att få snäpplåsen att fästa när jag bara hade jord som mothåll. Bara att plocka ut och montera på altanen istället. Sen lyckade jag vända sidogallren med fel sida in, och därefter fel i sidled.
Lite pyssel blev det men inte värre än att det gick att lösa med några mildare svordomar.
Har man en kvadratmeter över på tomten så tycker jag absolut man ska skaffa en varmkompost.
Här kan du läsa om mina erfarenheter av varmkomposten ett och ett halvt år senare.