Nu är min varmkompost monterad

Annons
I en varmkompost kan man lägga alla matrester från köket – även sånt som man inte vill ha i en vanlig kompost.
I en varmkompost kan man lägga alla matrester från köket – även sånt som man inte vill ha i en vanlig kompost.

Det finns många saker som är praktiska att ha på gården. Höns och katter har jag redan skaffat och nu var det dags för en varmkompost. Efter att ha läst diverse tester föll valet på en Biokub.

Skillnaden mellan en varmkompost och en vanlig hög med löv är att varmkomposten jobbar med en högre temperatur. Och är dessutom skyddad mot möss och råttor. Lägger man tillagade matrester i en vanlig kompost är det bara en tidsfråga innan man får ovälkommet besök.

Organiskt avfall

Annons

I en varmkompost som Biokub kan man lägga allt organiskt avfall. Men tjockare ben tar mycket lång tid att brytas ner. Värmen i komposten gynnar diverse mikroorganismer som skyndar på nedbrytningen. Och det har känts fel att lägga äggskal, fiskrens och möglig ost i soppåsen. Nu kommer allt tillbaka till gården.

Botten gallret är lite lurigt att montera – bäst att tänka 30 sekunder innan man sätter omgång.
Botten gallret är lite lurigt att montera – bäst att tänka 30 sekunder innan man sätter omgång.

Hela komposten levererades i en papplåda som vägde runt 25 kilo. Lite otymplig att hantera och handtagen gick sönder redan när postbudet lyfte den ur bilen.

Sen var Biokuben förrädiskt enkel att montera. Enkel – för att det känns självklart hur man ska sätta ihop den. Förrädiskt – för att jag ändå lyckades montera den fel på fyra olika sätt.

Mitt först fel var att jag monterade en topplanka längst ner. Ser fortfarande ingen skillnad på de olika byggelementen, men eftersom den var tydligt utmärkt så byggde jag om komposten igen.

Skaffa varmkompost

Ovanpå gallret lägger man en lager ris så att komposten luftar sig bättre.
Ovanpå gallret lägger man en lager ris så att komposten luftar sig bättre.

Övriga fel gjorde jag när jag monterade bottengallret. Började montera det inne i lådan men upptäckte snart att det var omöjligt att få snäpplåsen att fästa när jag bara hade jord som mothåll. Bara att plocka ut och montera på altanen istället. Sen lyckade jag vända sidogallren med fel sida in, och därefter fel i sidled.

Lite pyssel blev det men inte värre än att det gick att lösa med några mildare svordomar.

Har man en kvadratmeter över på tomten så tycker jag absolut man ska skaffa en varmkompost.

Här kan du läsa om mina erfarenheter av varmkomposten ett och ett halvt år senare.

Dela gärna
Annons

2 reaktioner till “Nu är min varmkompost monterad”

    1. Det kluriga med bottengallret var att verkligen få fästpluggarna att sitta. Trodde jag var klar, men gallret föll isär när jag lyfte det. Det krävs hyfsat med kraft, hårt underlag och ett tydligt “klick” för att man ska veta att det kopplat ihop på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.