Din guide till livet på landet

Ved – dags att planera för nästa vinter

Det börjar glesna i vedboden men mina beräkningar håller och jag räknar med att ha tillräckligt med ved för den här säsongen. Dags att börja förbereda för nästa vinter.
Det börjar glesna i vedboden men mina beräkningar håller och jag räknar med att ha tillräckligt med ved för den här säsongen. Dags att börja förbereda för nästa vinter.

Det har varit en mild vinter och redan spirar vårkänslorna. Det betyder att det är dags att börja planera för nästa säsong. Det är som mitt favoritcitat från Game of Thrones: ”Winter is coming” – även om det känns långt dit just nu.

Hela vintern har jag eldat i rörspisen. Minst en brasa om dagen. Jag trivs med att somna till sprakandet av en brasa och se ljuset från lågorna dansa i taket. Men det har satt sina spår i vedboden och så här i början av mars har jag bara några kubik kvar. Så det är dags att fylla på med ved inför nästa säsong.

Min rörspis har gått varm i vinter. Här brinner en blandning av björk och gran. För att få bästa utbyte tänder jag ovanpå veden.
Min rörspis har gått varm i vinter. Här brinner en blandning av björk och gran. För att få bästa utbyte tänder jag ovanpå veden.

Bästa tiden att fälla träd är på vårvintern. Ved torkar snabbast om man fäller träden innan saven stiger. Fäller man på sommaren ska man inte kvista direkt utan låta trädet lövtorka. Lämnar man det fällda trädet en vecka så drar löven ut en hel del fukt. Annars är den generella regeln att man ska kapa och klyva så fort som möjligt. Särskilt björk är känslig om man lämnar stockarna i skogen.

I min skog finns det framförallt tre sorters träd: björk, gran och asp. De brinner alla bra men har lite olika egenskaper.

  • Björk är väl den populäraste veden. Högt brännvärde, sprätter inte glöd, oftast lätt att klyva och nävern gör att den är lätt att tända. Men den kräver lite omsorg i hanteringen. Lämnas den för länge i skogen angrips den av svampar och bakterier som kan förstöra veden.
  • Gran har i vissa kretsar lite dåligt rykte som ved. Den har lågt brännvärde, den lämnar ingen glöd för den som vill grilla. Dessutom sprätter den glöd omkring sig när små fickor av kåda i veden exploderar. Fördelarna är att den brinner fort och ger snabb värme. Dessutom är den mindre känslig än björken. Och personligen tycker jag det är hemtrevligt med en sprakande brasa.
  • Asp är det många som fnyser åt. Något bättre brännvärde än gran. Jag tycker man ska ta tillvara på de träd man har och aspen har fördelar. Den växer fort, är lätt att klyva och brinner med en lugn och jämn låga. Helt perfekt för ruggiga kvällar sommartid och under tidig höst, när mysfaktorn är viktigare än behovet av att värma upp huset.

Och man ska komma ihåg att brännvärdet inte är hela sanningen. Om man räknar efter vikt ger alla träslag lika mycket värme. Så elda med det du har.

Vill man lära sig mycket om ved ska man läsa boken Ved av Lars Mytting.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter