Din guide till livet på landet

Hemgjord tvål kan ge fängelse

Laglig försäljning – utan tvål. Skulle jag ha hemgjord tvål och bivaxsalva på bordet skulle det enligt straffskalan jämställas med att jag slog kunderna på käften eller stal deras plånböcker.
Laglig försäljning – utan tvål. Skulle jag ha hemgjord tvål och bivaxsalva på bordet skulle det enligt straffskalan jämställas med att jag slog kunderna på käften eller stal deras plånböcker. Så jag försöker hålla mig inom lagens råmärken.

Jag har funderat på att tillverka tvål och bivaxsalva här på gården. Att ta tillvara på och förädla gårdens produkter. Men efter kontakt med läkemedelsverket släpper jag de planerna. Reglerna för tvål är mycket hårdare än för mat. Saker du stoppar i dig får jag tillverka, men en salva eller en tvål kan ge mig böter eller upp till två års fängelse.

Bara de fasta kostnaderna för registreringen skulle äta upp alla potentiella förtjänster. Byline4000 kronor om året för företaget plus 600 kr/år per produkt. Tror att jag utan vidare skulle kunna sälja ett antal tvålar och några hundra burkar bivaxsalva, men att göra det lagligt verkar rätt hopplöst. Reglerna ska naturligtvis garantera människors säkerhet men man kan undra varför det är hårdare krav på en tvål än på saker som man äter.

TvålreglerOm jag tar exemplet bivaxsalva så är det ett recept dokumenterat för över 2000 år sedan och har varit en standardsalva i Sverige i flera hundra år. Min bivaxsalva innehåller bara de ursprungliga två ingredienserna: olivolja och bivax. En sådan salva går nästan inte att få tag på lagligt i Sverige. Visst, det säljs Bisalva på apotek. Men läs innehållsförteckningen… Första ingrediensen (det som det finns mest av) är paraffinum liquidum – en petroleumprodukt med tvivelaktigt rykte. Den har två bra egenskaper – den är mycket billig och har i stort sett obegränsad hållbarhet. Två bra egenskaper – för tillverkaren.

Nu finns det förstås en utbredd kriminell sektor inom tvål- och salvebranschen. Det går att hitta hemgjorda tvålar och salvor på många marknader och mindre butiker. Känner mig inte det minsta upprörd över det. Även om jag själv inte skulle kunna tänka mig att prångla ut olaglig salva och svarttvål, så är det här traditionella produkter som jag faktiskt litar på. En ny GMO-produkt ska testas i 90 dagar (cigaretter hade klarat det testet), bivaxsalva har använts i 2000 år. Och salvan efterfrågas fortfarande. Om en butik tar in olaglig tvål eller salva så tar de själva på sig hela ansvaret. Både ekonomiskt och juridiskt

Min bivaxsalva är inte olaglig – att inneha. Men skulle jag vilja sälja den finns många problem. Bland annat innehållsförteckningen. Jag har skrivit olivolja och bivax men det är inga godkända INCI-namn. Det borde stå Olea Europaea fruit oil, Cera flava.
Min bivaxsalva är inte olaglig – att inneha. Men skulle jag vilja sälja den finns många problem. Bland annat innehållsförteckningen. Jag har skrivit olivolja och bivax men det är inga godkända INCI-namn. Det borde stå Olea Europaea fruit oil, Cera flava.

Reglerna kan verka absurda. Men det kommer inte att bli någon förändring inom överskådlig tid eftersom de är fastställda på EU-nivå. Kalla mig gärna konspiratorisk när jag tror att lobbyn från kosmetikaindustrin haft en del att säga till våra MEP:s (Member of the European Parliament) i frågan. Det handlar ju ändå om människors hälsa och säkerhet. Samma argument som användes för att stoppa lokala gårdsmejerier när de sågs som ett hot mot multinationella Arla. Hur skulle det se ut om folk började använda lokalt tillverkade tvålar och salvor efter traditionella recept? Det skulle hota hela kemikalieindustrin.

I praktiken hamnar man knappast på anstalt om man säljer en hemkokt olivoljetvål. Mer sannolikt är att produkterna beslagtas och att man får betala en sanktionsavgift, ifall fel miljöinspektör hälsar på. Det kan vara nog så kännbart för en liten företagare. Men bara det faktum att tvålförsäljning jämställs med stöld och misshandel i straffskalan avskräcker antagligen många som vill göra bra produkter av gårdens råvaror.

Det är enklare med mat. Där är regeln att maten ska vara säker. Hur man gör är upp till den enskilde tillverkaren. Man behöver bara visa för livsmedelsinspektören/livsmedelsverket att man har koll på vad man gör och att det finns vettiga rutiner.

Uppdatering 2016-11-02

Nu satsar jag på djuren! En fullkomligt laglig lösning är att registrera sig som producent  hos Kemikalieinspektionen. Det har jag gjort nu. Kostar ingenting och jag får nu tillverka kemiska produkter avsedda för djur. Min bivaxsalva (identisk med den salva som använts i många hundra år) är nu märkt ”Främst för djur” och därmed helt laglig utan registeravgifter eller expertutlåtanden. Min ”tassalva” säljer bra och får man den på händerna är den helt ofarlig. 

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter