I förra veckan knäckte det till i ryggen. Det är inte första gången jag får ryggskott, men nu började jag fundera. Varför händer det alltid vid den här årstiden. Sen såg jag sambandet: Årsveden…
Det är vid den här tiden på året jag jobbar som mest i skogen. Innan saven stiger ska jag fälla de träd som ska värma stugan under nästa vinter. De ska fällas, kvistas, släpas ut, klyvas och staplas. Ett rätt så drygt arbete och det kan hända att jag emellanåt tar en och annan genväg och inte alltid lyfter på rätt sätt.
Sen är det lättare att hantera träden när de är i lagom storlek. Mellan 15 och 20 centimeter i diameter är lätta att hantera och går snabbt att klyva. Men eftersom jag har långsiktiga planer för skogen så tar jag i första hand grova granar och björkar. Såna som egentligen skulle kunna gå som sågtimmer. Men eftersom det inte är lönt att sälja enskilda stockar så får de bli ved.
Egentligen är det knappt värt allt extra arbete. En grov björkstock väger bly, tung att hantera och den måste klyvas flera gånger för att kunna platsa som årsved.
Nu när jag jobbar med grova kubbar så föredrar jag att hugga för hand. Mindre bitar går snabbare att köra i vedklyven, men då ska man helst vara två. En som lyfter och en som hanterar klyven. Nu när jag jobbar på egen hand så sparar jag bara vresiga bitar till den. De nedre kvistfria delarna av stammen går lätt att klyva med yxa. Särskilt björken är tacksam om man klyver den tidigt på året.