Gjuta fast stolpar – en genväg

Efter fem år satt stolparna fortfarande som gjutna trots att jag bara fäst dem med torrbetong. De kommer nu att återanvändas för stängsel.
Efter fem år satt stolparna fortfarande som gjutna trots att jag bara fäst dem med torrbetong. De kommer nu att återanvändas för stängsel.

Vill man att en stolpe ska sitta stadigt på längre sikt är det bäst att gjuta fast den. Men att blanda betong för hand är tungt arbete – så jag brukar ta en genväg.

När jag byggde min stora hönsgård för några år sedan gjöt jag fast alla hörnstolparna. Men att gjuta stolpar kan vara slitigt – så jag tog en genväg. Först grävde jag en grop där jag satte ner stolpen. Riktade upp den med vattenpass och stadgade den med strävor innan jag fyllde gropen med betong. Utan att blanda den först.

Istället fyllde jag gropen med vatten och när det sjunkit undan tömde jag en säck med torr betong i hålet. Sen fick den härda med hjälp av markfukten och ett par vattningar med slangen. Och det fungerade alldeles utmärkt.

Nu när jag håller på att flytta hönsgården fem år senare sitter stolparna fortfarande stadigt i marken. Och när jag lyfter upp dem har de en stadig betongklump i botten. De kommer nu att återanvändas till ett nytt stängsel för att hålla odjuren borta från odlingarna.

Första steget för att gjuta stolpar är att borra ett hål.
Första steget för att gjuta stolpar är att borra ett hål.
Sätt i stolpen och rikta upp den i lod med vattenpass.
Sätt i stolpen och rikta upp den i lod med vattenpass.
Fyll med betong och vatten omväxlande och nästa dag sitter stolpen som gjuten.
Fyll med betong och vatten omväxlande och nästa dag sitter stolpen som gjuten.

 

 

 

 

 

Att gjuta stolpar på det här sättet sparar både tid och energi. Förlusten är att det kan ta lite längre tid innan stolpfoten är helt genomhärdad. Och jag skulle inte använda den här metoden för att gjuta större fästen, som för en flaggstång till exempel, eftersom det finns en risk för dålig vidhäftning om man använder stora mängder.

Men för stängsel och staket fungerar det alldeles utmärkt och sparar en del möda..

Följ livet på gården:
Loading

3 reaktioner till “Gjuta fast stolpar – en genväg”

  1. Hej! Du som vet en hel del om äppelträd…Vad skulle du göra med ett vingligt äppelträd? Planterade ett träd för nåt år sen alldeles för grunnt, borde grävt djupare grop. Nu när det vuxit till sig (ca 2 m högt nu) och har massor med frukt så står det där och vinglar, rädd att det faller omkull. Har stött upp det med käppar men håller inte i längden. Får nästan lust att gjuta betong kring det;) Vad skulle du göra? sorten är föresten den finska ”Valkea kuulas”, en tidig sommarsort, ljus nästan vitgul i färgen som funnits i Finland sedan 1800-talet.

    1. Tyvärr har jag inte självklart svar. Men om trädet planterats för grunt borde du kunna bygga upp en kulle med jord så länge ympstället inte hamnar under jord. Sen skulle du kunna gräva ett dike runt trädet med kronans diameter till hösten när löven fallit. Då kommer trädet att skjuta nya rötter. Men om det bara är något år gammalt kanske det är enklast att skaffa ett nytt träd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.