Det största delprojektet i min ladugårdsrenovering är att gjuta en platta, men först måste grunden grävas ut – och alla stenar är inte flyttbara. Det är då snigeldynamit kommer till användning.
Golvet är nu borta i halva ladugården och som väntat fanns det en del större stenblock där. Framförallt en stor sten mitt i golvet som tjänat som stöd åt golvreglarna. Försökte först spräcka den med kilar men insåg snabbt att snigeldynamit var ett bättre alternativ. Här kan du se hur jag gjorde:
Det finns flera metoder att spräcka berg och stora stenar. En av de äldsta är att elda på berget som kommer att spricka när den varma delen utvidgar sig snabbare än materialet längre ner. Genom att hälla vatten på kan man snabba på processen. Men den metoden lämpar sig bättre utomhus än i en gammal lada från 1800-talet.
Andra metoder går ut på att man borrar hål i stenen och sen spräcker den med kilar, dynamit eller snigeldynamit. Riktig dynamit är inte heter lämpligt att använda inomhus så jag provade först med kilar. En urgammal metod som fungerar men kräver en hel del arbete och risken för att kilarna fastnar är stor när man är nybörjare. Så jag gick över till snigeldynamit.
Arbeta med snigeldynamit
Metoden går ut på att man borrar djupa (minst 30 cm( hål i den sten eller det berg som ska spräckas och sen fyller på med snigeldynamit. Den utvidgar sig när den härdar och spricker därför stenen över tid. Det kan ta från några timmar upp till tre dygn innan stenen är spräckt eftersom kraften ökar långsamt. Det är också finessen med den här metoden eftersom den går att använda även inomhus eller på andra platser där man inte vill ha hastiga förlopp.
Viktigt är att följa blandningsinstruktionerna för snigeldynamiten och att borra tillräckligt djupa hål. Räkna med att borrningen tar längre tid än du tror.
Följ ladugårdsrenoveringen och livet på gården
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]