Frostfritt djup? 120 cm – verkligen? En av mina planer för året var att dra el och sommarvatten till växthuset. Men som vanligt har jag inte kunnat låta bli att komplicera projektet.
Eftersom jag inom ett par år vill bygga en produktionslokal så tänkte jag att det var lika bra att dra både el och vatten dit först. Men då ska vattnet ner till frostfritt djup enligt sakkunskapen. 120 cm ner i moränen… Vet inte on du förstår hur djupt det är. Mindre hundar kan försvinna i ett sånt dike. Det kanske finns såna som verkligen följer rekommendationerna. Men att norrlänningar verkligen jobbar sig ner till dryga två meters djup för att få vatten till bastun – det tror jag inte riktigt på.
Nu blir det en kompromiss verkar det som. Vi är nu nära på dryga 60 cm och en decimeter eller två till ska vi nog klara men sen blir det värmekabel i slangen. Den korta tid på året vi verkligen får en sån tjäle (inte under den tid jag bott här) får jag kosta på mig den elen. Vi börjar nu se slutet på etapp ett av grävningen och jag har inlett diskussioner med el- respektive rörfirma här i Vingåker.
Många beslut blir det om dimensionering etc. Men när man ändå håller på att gräva är det lika bra att få det rätt. Elen kommer att dras med 4×2,5 + 2,5 EKKJ – en kabel som är godkänd för att läggas både över och under mark. Vattnet dras i en 32 mm PEM-slang vilket är standard till boningshus. Slutligen tänker jag lägga ner ett tomt kabelskyddsrör. Det kostar visserligen en femhundring, men då är jag i alla fall framtidssäkrad och slipper göra om grävarbetet.
De senaste dagarna har dikesgrävningen fått ett uppehåll. Men närmare 30 grader i skuggan tyckte jag dikesgrävning var lite väl tufft mot min wwoofare. Men nästa vecka ska det bli klart räknar jag med. Då inleds etapp två: Från den blivande produktionslokalen till växthuset. Och eftersom det bara handlar om sommarvatten behöver det inte grävas till frostfritt djup. Där är istället planen att bara tömma ledningen på höstarna,