Jag har tre eldstäder i huset. En vedspis i köket, en rörspis i sovrummet och en braskamin i vardagsrummet. Tycker att braskaminen värmt lite dåligt så det kanske är dags att uppgradera sig. Tilluft låter bra, men när man tittar närmare är det inte lika självklart.
Den nuvarande kaminen är gissningsvis från 70-80-talet, och det har hänt mycket sen dess. Verkningsgraden på en öppen spis – såna som finns murade i hus från 40-50-talet ligger mellan 5 och 10 procent. En braskamin från 80-talet har en verkningsgrad på runt 40 procent och en modern kamin ligger mellan 70 och 80 procent. Alltså betydligt mer värme från varje vedklabbe.
Min gissning är att den kamin jag har ligger närmare en öppen spis i verkningsgrad. Den avger bara strålningsvärme och glasväggarna reflekterar hettan tillbaka in i elden. Det är i princip bara ett eldfast utrymme med ett stort hål upptill som släpper ut värmen till skorstenen.
Snålare braskamin
Det finns flera skäl till den dåliga verkningsgraden: För det första har den okontrollerad lufttillförsel. En modern kamin med nominell effekt på 5 kW förbrukar runt 25 kubikmeter luft i timmen – en gammal öppen spis förbrukar det mångdubbla – jag har sett uppgifter på 200–300 kubikmeter i timmen. Det finns ingen kontroll, så det blir rejält drag upp i skorstenen – och där försvinner värmen. För det andra så finns det ingen konvektion – en modern kamin värmer upp luft som cirkulerar närmast kaminen som sedan sprider sig i rummet och huset. Dessutom blir förbränningstemperaturen högre med kontrollerad lufttillförsel och det ger fullständigare förbränning.
Tänkte länge köpa en, men priset avskräcker. Istället ingår det nu i de långsiktiga planerna att mura en en braskamin. Osäker på vad typen heter på svenska men sök på ”double bell heater” eller ”Kuznetsov heater” så förstår du vad jag menar. Men, det är ett projekt för framtiden.
Tilluft eller inte?
Sen var det frågan om man ska ha extern tilluft till kaminen. Alltså en separat ventilationskanal som leder uteluft till elden. Många är övertygade om förträffligheten i en sådan anordning men jag är skeptisk. Jag har fått höra att man inte ska låta redan uppvärmd luft försvinn ut ur skorstenen eftersom huset då drar in kalluft utifrån.
Jag har flera motargument:
- Ett kalluftsrör in i stugvärmen kostar pengar och det drar dessutom ändå in kalluft i huset. Och det kan ge kondensproblem i/på kalluftsröret.
- En modern braskamin förbrukar runt 25 kubikmeter luft i timmen. För att ha bra luftkvalité inne bör man omsätta husets luftvolym varannan timme. Det innebär för min del närmare 100 kubikmeter i timmen. En braskamin ger alltså bara en del av den rekommenderade luftväxlingen i huset – och det medan den brinner. Man kan också jämföra med en köksfläkt som drar ut mellan 200 och 500 kubikmeter i timmen.
- Sen tror jag man gör ett tankefel. Den luft som används till förbränningen måste värmas upp oavsett var den kommer ifrån. Och att sänka temperaturen direkt vid eldstaden måste vara ett av de sämre alternativen. Ett av skälen till att gamla kaminer hade dålig verkningsgrad är att de hade för låg temperatur vid förbränningen.
- Luft har relativt lågt energiinnehåll. För att värma de 25 kubikmeter inneluft som går till spisen varje timme behövs det 0,2 kWh om temperaturskillnaden ute/inne är 25 grader. Försumbart om kaminen har en effekt på 5 kW. (Nu har jag inte gjort beräkningen själv – så är det fel så korrigera mig gärna.)
Som jag ser det finns det bara en situation där man ska dra in uteluft direkt till kaminen och det är när man har forcerad ventilation, dvs i modernare hus. Då har man en fläkt som skapar ett kontrollerat undertryck i huset vilket gör att det kan bli svårt att få drag i braskaminen. Och har jag fel – det har hänt – så är det inte svårare för mig att dra in uteluften i efterhand.