Nu fungerar min rörspis

Då ska min rörspis vara redo för vintern. Spjället sitter på höger sida. I den lilla mässingsluckan uppe på spisen kan man se rakt in i skorstenen.
Då ska min rörspis vara redo för vintern. Spjället sitter på höger sida. I den lilla mässingsluckan uppe på spisen kan man se rakt in i skorstenen.

En rörspis är en enklare variant av kakelugn. En kakelugn utan kakel. Nu är min rörspis fixad så i vinter kommer jag att ha ett vedeldat sovrum.

Första vintern här på gården så testade jag att elda i rörspisen, men det blev bara ett försök. Kändes lite oroväckande när stenarna i eldstaden började röra på sig. Och sen dess har jag från och till försökt hitta någon som kunde göra i ordning den. Funderade på att göra det själv men såg framför mig hur allt rasade och jag satt med en hög tegel i sovrummet. Nu visade det sig inte vara så komplicerat. Speciellt som rörspisen var i bra skick. Ommurning av eldstaden är något man får göra då och då.

Inte självklart hur man hittar en pålitlig murare som vill ta ett så litet projekt. Hittade en som hade en väldigt bra hemsida om kakelugnar men han hade inte tid när jag kontaktade honom för ett år sedan. Till slut hittade jag i alla fall Åhlströms i Eskilstuna. Och igår var de här.

Snabbt murat

Det visade sig vara ett snabbt jobb. Lösa stenar murades fast och så lade de på ny massa inne i eldstaden. De stenar som jag tyckte var lösast visade sig vara sotningsluckorna, de skulle vara lösa. De knackade också till nya stenar med bättre passform till dessa.

De lösa stenarna i eldstaden murades fast med lerbruk. Sen täcktes insidan av en ugnsmassa. Nere till höger ser man den sten som är sotlucka i rörspisen.
De lösa stenarna i eldstaden murades fast med lerbruk. Sen täcktes insidan av en ugnsmassa. Nere till höger ser man den sten som är sotlucka i rörspisen.

Billigt blev det inte. 4500 kronor för knappt två timmars arbete. Då ingår visserligen deras restid från Eskilstuna men det hade nog varit smartare att hitta en lokal murare. Men nu har jag sett hur det går till så nästa gång fixar jag det själv.

Eldningsråd

Fick också lite eldningsråd för rörspisar. Börja med tidningspapper så att man får drag i spisen. Sen försiktig eldning tills rörspisen börjar bli varm i jämnhöjd med eldstaden. Sen kan man elda på, men ska det vara ekonomiskt ska man sluta elda när ugnen är varm. Överskottsvärmen försvinner bara upp i skorstenen.

Så inför den kommande vintern har jag tre fungerande eldstäder för mina 93 kvadratmeter. Ska bli spännande att se vilken elförbrukning jag får nu när jag bor här på heltid.

3 reaktioner till “Nu fungerar min rörspis”

 1. Hejsan, så bra det går för dej! Det händer saker hela tiden. Hur länge ska en rörspis stå o torka innan man får elda i den?
  Annette

  1. Som jag förstod det behöver lerbruket de lade mellan stenarna någon vecka för att torka. Men massan de lade på väggarna torkade praktiskt taget omgående. Hade de murat om hela spisen hade det varit betydligt längre torktider.

   1. Tack för att du delade! Jag lagade nyss min rörspis själv, och undrade precis på torktid för cement och kalkfärg.

    Vh Jarl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.