
En rörspis är en enklare variant av kakelugn. En kakelugn utan kakel. Nu är min rörspis fixad så i vinter kommer jag att ha ett vedeldat sovrum.
Första vintern här på gården så testade jag att elda i rörspisen, men det blev bara ett försök. Kändes lite oroväckande när stenarna i eldstaden började röra på sig. Och sen dess har jag från och till försökt hitta någon som kunde göra i ordning den. Funderade på att göra det själv men såg framför mig hur allt rasade och jag satt med en hög tegel i sovrummet. Nu visade det sig inte vara så komplicerat. Speciellt som rörspisen var i bra skick. Ommurning av eldstaden är något man får göra då och då.
Inte självklart hur man hittar en pålitlig murare som vill ta ett så litet projekt. Hittade en som hade en väldigt bra hemsida om kakelugnar men han hade inte tid när jag kontaktade honom för ett år sedan. Till slut hittade jag i alla fall Åhlströms i Eskilstuna. Och igår var de här.
Snabbt murat
Det visade sig vara ett snabbt jobb. Lösa stenar murades fast och så lade de på ny massa inne i eldstaden. De stenar som jag tyckte var lösast visade sig vara sotningsluckorna, de skulle vara lösa. De knackade också till nya stenar med bättre passform till dessa.

Billigt blev det inte. 4500 kronor för knappt två timmars arbete. Då ingår visserligen deras restid från Eskilstuna men det hade nog varit smartare att hitta en lokal murare. Men nu har jag sett hur det går till så nästa gång fixar jag det själv.
Eldningsråd
Fick också lite eldningsråd för rörspisar. Börja med tidningspapper så att man får drag i spisen. Sen försiktig eldning tills rörspisen börjar bli varm i jämnhöjd med eldstaden. Sen kan man elda på, men ska det vara ekonomiskt ska man sluta elda när ugnen är varm. Överskottsvärmen försvinner bara upp i skorstenen.
Så inför den kommande vintern har jag tre fungerande eldstäder för mina 93 kvadratmeter. Ska bli spännande att se vilken elförbrukning jag får nu när jag bor här på heltid.