Den gamla grävda brunnen här på gården har varit sorgligt försummad. Eftersom jag har en djupborrad brunn med i stort sett obegränsdag vattentillgång har jag inte ens öppnat locket på min gamla brunn. Men nu har den dragit vinstlotten i aktivitetslotteriet.
Det var inte utan viss spänning som vi lyfte på locket. Eller försökte. Det visade sig att två man inte hade en chans att lyfta det tunga betongblocket. Så det blev att hämta traktorn och lyfta locket med lastaren. Spänningen steg igen eftersom vi inte hade en aning om vad som skulle möta oss.
Det visade sig att vattennivån låg 2,5 meter ner och efter lodning stegade vi upp att den var 5 meter djup. Hyfsat med vatten alltså och ingen otäck lukt. Man vet aldrig vad man kan hitta i en gammal brunn. Efter en del funderingar sänkte vi ner pumpen och väntade på att brunnen skulle tömmas.
Vi räknade på arean på brunnen: A=πr². Brunnens innerdiameter var 90 cm så arean bli alltså: A=π x 0,45²=0,6362 kvadratmeter. Alltså innehåller brunnen ungefär 640 liter vatten per meter. För att fullända våra matematiska beräkningar mätte vi hur lång tid det tog för pumpen att fylla en tiolitershink med vatten – 36 sekunder. Att sänka nivån i brunnen en meter skulle alltså ta 64×36=2304 sekunder eller drygt 38 minuter. vsv
Och så finns det människor som inte tycker det är roligt med matematik.
Det här var den teoretiska delen som inte räknade med tillflöde till brunnen, att det kan bli stopp i slangen och att pumpens nivåbrytare kan utlösas.
Vi hade pumpen hängande i ett rep och sen hängde elkabel och slang bredvid. På kvällen tog i en paus för att fortsätta nästa dag. Viktigt att täcka över brunnen om man lämnar den även om man inte har barn på gården. En nyfiken katt som hoppar upp där det brukar vara ett lock kommer inte upp av sig själv. Det gör inte en människa heller.
Dag två var brunnen i stort sett tömd och vi valde ut den lättaste personen i sällskapet för att klättra ner. Den person som följaktligen är lättast att dra upp om något skulle hända. En tömd brunn kan bli ett femmeters fall även om man så att säga startar från marken. Ner är ett utökat begrepp när det gäller en brunn.
Sen vidtog högtryckstvättning av brunnens insida. Ett blött och smutsigt jobb som inte passa människor med cellskräck. Men Anna gjorde ett utmärkt jobb. Två tvättningar med dumpning emellan, sen var brunnen så ren den kan bli. Dessutom bildas det alltid slam ovanpå gruset i brunnens botten och med lite nytt vattenflöde rörs det upp och kan pumpas ut.
Nu är locket på plats igen och efter att ha pumpat ut vattnet ett par gånger till ska jag skicka in ett vattenprov. Förhoppningsvis har vattnet bra kvalité men hur som helst ska det bli spännande att se hur det skiljer sig från vattnet i den djupborrande brunnen bredvid. Vatten från 5 meters djup jämfört med vatten från 100 meters djup.
Och så kan ännu en punkt på årsplaneringen prickas av.