Här kommer några boktips. Det är böcker som jag själv är glad att jag har i bokhyllan. Efter hand skriver jag utförligare recensioner och då finns det en länk till dessa om du vill veta mer. Nya böcker tillkommer när andan faller på.
Bra böcker om man vill flytta till landet
Här är några riktigt bra faktaböcker som passar i ett bibliotek på landet.
The New Complete Book of Selfsufficiency av John Seymour Undertiteln på det här standardverket är ”The classic guide for realists and dreamers”. Och det stämmer. I utflyttarkretsar har de flesta läst den här boken.
Här hittar du min recension av boken.
Stefans lilla Gröna – handbok i utanförskap av Stefan Sundström Jag gillar det alternativa perspektivet på tillvaron i boken. Som så många andra letar Stefan efter ett alternativt liv – att bli självförsörjande. Och som så många andra kommer han fram till att det inte är så lätt i praktiken. Här hittar du min recension av boken.
Nybyggares dagliga leverne av O P Pettersson Det här är en skildring av hur en pionjärfamilj byggde sitt liv i södra lappmarken i mitten på 1800-talet. Till en början bodde Gustaf Arvidsson med hustrun Ingrid och två söner under en gran. Men år efter år få vi följa hur de byggde sitt liv. Här hittar du min recension av boken.
Jordbruksbok för pojkar av Pehr Bolin. Förra året fick jag min morfars gamla skolbok av min mamma. En bok han hade fått som premie från Vretens folkskola 1912. Man skulle kanske kunna tro att en över 100 år gammal bok skulle vara inaktuell – men när det gäller odling är principerna de samma fortfarande. Här hittar du min recension av boken.
Ogräs på åker och i trädgård av Bengt Weidow Den här boken är riktigt bra för att lära sig identifiera ogräset tidigt. Vi hade den som kursbok på lantbruksskolan och den innehåller både fakta och bilder på de vanligaste ogräsen. Särskilt bra är att det finns bilder på ogräsen när de är små. Här hittar du boken hos Bokus.
Kryddväxter av Marie och Björn Hansson Eftersom jag odlar örter till försäljning har jag gott om referenslitteratur i bokhyllan. Men det här är den bok jag använder mest. Boken innehåller 314 sidor om örter och kryddor, odlingstips och även förslag till planering av kryddträdgårdar. Här hittar du min recension av boken.
Lev som en bonde –100 sätt att klara sig själv av Niklas Kämpargård Jag hade till en början lite svårt att bestämma mig för vad man ska ha den här till. Om man lägger in 100 olika ämnen på 219 sidor så blir de onekligen lite rumphuggna. Men efter hand accepterade jag bokens förutsättningar. Här hittar du min recension av boken.
Ved av Lars Mytting är på många sätt den slutgiltiga boken om ved och vedeldning och innehåller allt man kan behöva veta om hur man värmer sitt hus med världens äldsta bränsle. Här hittar du boken hos Bokus.
The Complete Chili Pepper Book av Dave DeWitt och Paul W. Bosland innehåller det mesta man behöver veta om chiliodling: sortval, efterbehandling och recept. En riktigt bra bok för den som gillar heta växter. Här hittar du boken hos Bokus.
Höns i trädgård av Karin Neuschütz är den första bok man bör skaffa om man har planer på att skaffa höns i liten skala. Karin Neuschütz går igenom grunderna och ger många bra tips för nybörjaren. Här hittar du boken hos Bokus.
Höns av Karin Neuschütz är nästa bok man skaffar när hönsintresset växer. Innehåller mycket av innehållet i föregående bok men går mer på djupet och behandlar bland annat uppfödning mer utförligt. Här hittar du boken hos Bokus.
Växtodlingens grunder av Bengt Weidow är en kursbok som används på många lantbruksskolor. Även om den på många ställen främst handlar om jordbruk i större skala så ger boken en detaljerad inblick i växternas liv och är tillämpbar även i mindre skala. Boken är för närvarande slut hos förlag.
Runåbergs Fröer av Johnny Andreasson känns oumbärlig för oss som ägnar oss åt frösådd. Visst – den är utgiven av ett fröföretag men behandlar utförligt alla aspekter av ekologisk frösådd. Större delen av boken är en faktadel med odlingsråd för grönsaker, kryddor och fröer. Här hittar du boken hos Bokus.
Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson är också ett standardverk för alla som ägnar sig åt trädgårdsodling. Tjock som en bibel tar den upp det mesta man behöver veta för att få de utvalda växterna att överleva i trädgården. Här hittar du boken hos Bokus.
Vill du läsa mer om att flytta till landet?
1. Flytta till landet – en guide för längtande
2. Köpa hus på landet
3. Flytta till landet – ekonomi
4. Jobba hemifrån
5. Köpa redskap och maskiner
Bra böcker för hängmattan
Här är några av mina favoritböcker, en del har jag läst flera gånger. Man behöver aldrig vara sysslolös på landet men någon dag kan man tillåta sig att tillbringa i hängmattan, eller i en fåtölj framför brasan.
Milenniumtrilogin av Stieg Larsson är en extremt beroendeframkallande serie. Började läsa den hemma hos min syster i Göteborg för några år sedan och eftersom hon hade lånat ut den tredje boken åkte jag omkring till flera boklådor för att hitta den – först i Sävedalen kom jag över den… Här är länkar till böckerna:
Män som hatar kvinnor
Flickan som lekte med elden
Luftslottet som sprängdes
Robin Hobb är min favoritförfattare när det gäller fantasy. Det är framförallt av två skäl: Hon karaktärerna utvecklas i böcker – den som är ond kan bli god och tvärtom och hondelar dessutom min fascination för drakar. Som mytologiska varelser ställer de mycket på ända. Tänk om… Tänk om människan inte var den mest kraftfulla och intelligentaste arten på jorden…
The Farseer trilogy handlar om Fitz – den oäkta sonen till en död prins som är illa sedd vid hovet. Han uppfostras av slottets hästskötare – men i hemlighet utbildas han till lönnmördare. Spänning och verklighetsflykt på hög nivå med en särskild dimension för den som vill förstå djur, även om den här trilogin känns mer ungdomlig än Robin Hobbs andra serier. Länkar:
Assassin’s Apprentice
Royal Assassin
Assassin’s Quest
Sagan om is och eld av RR Martin är bättre känd som Game of Thrones – en av de bästa serierna som HBO producerat. Böckerna är inte alltid lika actionladdade som serien men karaktärerna är djupare och mer komplexa än på tv. Ett exempel är Daenerys Targaryen som i tv-serien framställs som ett under av självförtroende: I böckerna bär hon hela tiden på tvivlet och tänker mantrat ”Om du vänder dig om så dör du” om och om igen. Även andra karaktärer har större djup och serien är ingen kopia av böckerna. Men gillar du den så är de fem publicerade böckerna väl värda en semestervecka. Sen är det bara att hoppas att Martin hinner skriva ikapp med serien. Länkar:
Kampen om järntronen
Kungarnas krig
Svärdets makt
Kråkornas fest
Drakarnas dans
Pestens tid av Stephen King ligger i linje med min förkärlek för postapokalytisk dramatik. Den här boken har några år på nacken, men jag hittade den på en loppmarknad här i Vingåker. Och när jag väl börjat läsa gick ett par arbetsdagar på gården förlorade. Det var det värt, även om jag inte är helt förtjust i en del av bokens övernaturliga inslag. Boken är slut på förlag, men leta på antikvariat och loppmarknader.
Gudfadern av Mario Puzo har de flesta sett som film. Det finns ett skäl till att filmerna är så fantastiska bra – boken har nämligen samma kvalitéer. Och att läsa det man sett ger nya dimensioner och i vissa fall en något alternativ handling. Man brukar säga att ”boken var bättre” men här nöjer jag mig med att boken är lika bra. Gudfadern på svenska är slut på förlag men har varit vanlig på bokreor så den är ganska lätt att hitta på loppisar.
The Dark Tower av Stephen King