Titel: Kryddväxter
Författare: Marie Hansson, Björn Hansson
Eftersom jag odlar örter till försäljning har jag gott om referenslitteratur i bokhyllan. Men det här är den bok jag använder mest. Boken innehåller 314 sidor om örter och kryddor, odlingstips och även förslag till planering av kryddträdgårdar. Nu ser mina egna odlingar helt annorlunda ut men det beror på att jag odlar färre sorter och i en större skala. För mindre odlingar är planeringen både vacker och funktionell.
Det jag använder mest i boken är uppslagsdelen som också är den största i boken. Alla örter och kryddväxter är organiserade efter sina latinska namn – praktiskt för den kunnige och för att växterna då hamnar tillsammans med sin familj. Mindre praktiskt för den vanliga trädgårdsvännen som kanske inte vet att Artemisia dranunculus är det latinska namnet på dragon. Visst, det finns ett register i slutet av boken men själv har jag inte lyckats lista ut riktigt hur det fungerar.
Även om de svenska namnen finns med där så finns det oftast flera sidhänvisningar till varje växt – och bara ett av dem leder till växtbeskrivningen i uppslagdelen. Registret hänvisar till alla förekomster av namnet i boken och leder ofta bara till en vacker bild. Lite krångligt för min smak. Å andra sidan har jag redan hittat de växter som jag själv odlar och lagt in bokmärken.
Om jag ska fortsätta vara kritiskt så känns det som om växtbeskrivningarna inte är helt konsekvent utförda. Ibland hänvisas till andra växter för råd om skörd och förvaring till exempel. Säkert utrymmesbesparande, men jag hade fördragit en upprepning framför att behöva sitta och bläddra fram och tillbaka.
Med detta sagt så är Kryddväxter min favoritbok för örter. Boken tar upp både odling, skörd och förädling vilket gör den i stort sett heltäckande. Sen kan man säker gå ännu djupare in på varje enskild växt men då är man inne på verklig specialliteratur. Som referensbok för örtodllingen räcker Kryddväxter långt och mitt exemplar tillbringar mer tid på nattygsbordet än i bokhyllan.