Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint kött och att lägga hönsvärldens mörkaste ägg. Riktigt bra ägg är närmast chokladfärgade.

Att hitta renrasiga maraner är inte lätt. Man får lita på uppfödaren eftersom det är sällsynt att hitta ägg eller kycklingar med dokumenterad härstamning. Oftast får man nöja sig med bilder på avelsdjuren och hoppas att äggen kommer från just dessa. Har själv sett annonser där avelsägg säljes med bilder på maraner hämtade från nätet.

En av mina avelstuppar. Ska man klaga på något är det att han har lite för buskiga stjärtfjädrar.
En av mina avelstuppar. Ska man klaga på något är det att han har lite för buskiga stjärtfjädrar.

Kopparmaran

Själv avlar jag bara på svart kopparmaran. På så sätt får jag ett hyfsat stort antal ägg att välja på. Får jag 70 ägg i veckan så kan jag plocka ut de 20 bästa till kläckaren och kan på så sätt styra både färg och storlek. Maranägg ska vara så mörka som möjligt och rejält stora – mellan 70 och 80 gram. Typiskt för maranägg är också att formen ofta är rundare, mer klotformad, än vanliga hönsägg.

Maranägg bredvid ett vanligt köpeägg. Den här färgen ska de ha, vet att de kan bli ljusare när hönsen värper mer, men visst ser det lovande ut. Storleken beror på att hönan är nybörjare på äggläggning.
Maranägg bredvid ett vanligt köpeägg. Den här färgen ska de ha, vet att de kan bli ljusare när hönsen värper mer, men visst ser det lovande ut. Storleken beror på att hönan är nybörjare på äggläggning.

Äggfärgen varierar med tiden. Man kan tänka sig det som att hönan spraymålar äggen. Färgen sitter alltså bara på ytan. En höna som lägger många ägg har därför inte lika mycket färg till varje ägg, de blir därför ljusare i färgen. Det har gjort flera försök under åren att korsa in andra raser med maranen. Dels för att få könsskiljande teckning på kycklingarna och dels för att få större äggproduktion. Inget av dessa experiment har varit framgångsrika. Man har inte lyckats behålla den mörka äggfärgen som är karakteristisk för maranen. En maranhöna kan producera 150–200 ägg per år, värphybrider kan lägga dubbelt så många.

Efter en vecka är kycklingarna riktigt aktiva och springer gärna omkring för att utforska omvärlden.
Efter en vecka är kycklingarna riktigt aktiva och springer gärna omkring för att utforska omvärlden.

Kombinationsras

Eftersom maran är en kombinationsras, som både har bra köttansättning och hyfsad äggproduktion så förbrukar de en hel del foder. Mina hönor äter drygt 100 gram per dag (kanske hälften av det sommartid) och lägger ett ägg varannan dag. Med ett foderpris på 6 kronor kilot blir alltså bara foderkostnaden 1:20 per ägg plus moms. Sen tillkommer tupparnas mat, värme, snäckskal, och avskrivningar på hönshus. Dessutom börjar hönsen värpa först vid fem månaders ålder och fram tills dess har de ätit foder för drygt 200 kronor.

Kycklingarna är tre veckor och har fått flytta ut till lagården. Hunden håller noggrann koll på dem.
Kycklingarna är tre veckor och har fått flytta ut till lagården. Hunden håller noggrann koll på dem.

Ett antal tuppar och hönor har dessutom sorterats ut på vägen för att de har haft olika fel. Så storskalig uppfödning av maran är nog svårt att få lönsamhet i om man inte hittar en marknad som är beredd att betala för vad äggen och köttet kostar.

Själv valde jag maran just för att det är en kombinationras. Jag gillar idén att hönsen kommer till användning även när de är uttjänta som värphöns. Det är bra med kött på en maran. Det är klart att man kan äta upp en gammal värphybrid också, men jag vet vilken jag väljer.

När unghönsen börjar utforska omvärlden håller de sig gärna nära dörren in till hönshuset.
När unghönsen börjar utforska omvärlden håller de sig gärna nära dörren in till hönshuset.

James Bond-effekten

Sen de mörka äggen förstås, det blir en riktig wow-faktor när nya kunder ser riktiga maranägg för första gången. Också finns förstås James Bond-effekten. I boken ”Kamrat Mördare” beskriver Ian Fleming Bonds frukost när han är hemma i London. Där ingår alltid ett maranägg serverat i en mörkblå äggkopp med en guldrand. Äggen fixade hans hushållerska May eftersom hon kände en maranuppfödare.

Så, äggens färg och storlek är prioriterad i min avel. Dessutom sorterar jag ut de fåglar som inte växer ordentligt eller har andra fel. Färgteckningen har betydelse i slutändan. Har jag fyra likvärdiga tuppar, så behåller jag den som har bäst teckning i förhållande till rasstandarden.

Maranhöna tre månader gammal. Två månader senare började hon värpa.
Maranhöna tre månader gammal. Två månader senare började hon värpa.

Höns är lätta av avla på och det finns många som föredrar att plocka fram sina egna hybrider och blandningar. Det finns redan hundratals raser att välja på så jag tycker inte jag har så mycket att tillföra på den fronten. Jag har valt maran för att det är en ras med egenskaper som jag gillar. En etablerad ras har dessutom den fördelen att den är genetiskt stabil – det är hyfsat förutsägbart vilka egenskaper kycklingen kommer att ha.

Därför försöker jag hålla på rasstandarden så mycket som möjligt.

15 reaktioner till “Maran”

  1. När jag köpte mina första kläckägg var det på annons hos alternativ.nu. Där kan det emellanåt också dyka upp kycklingar och höns till salu, men inte ofta.

  2. 073-719 85 05 Kell Ödestugu Tenhult.
   Hos han köpte jag kycklingar i apr o är nöjd med dem. De är nu 9 veckor o växer bra. Kolla med han om det passar.
   Med vänlig hälsning, Ingimar

 1. Hej. Som nybliven pensionär tänkte jag att det skulle vara kul med lite höns. Jag köpte lite olika sorter. 2 isbar…1New Hampshire…2Hedemora..sen fick jag 2 dvärg welsumer…köpte även 2 Maran dock en var tupp…och nu undrar jag…tuppen skakar mycket på huvudet plus att han är elak? Han har hoppat på mej flera ggr….en dag skulle jag inte ens få komma in i hönshuset. Vad gör man? Är det bara att ta bort han.Mvh Gudrun Vikberg

  1. Det finns olika skolor – en del försöker dressera tuppen: Hålla fast den och trycka ner den på marken så att han fattar vem som bestämmer. Själv tror jag det är bäst att ta bort dem. Tuppar finns det nästan alltid överskott på och dessutom finns det en ärftlig komponent i aggressiviteten – behåller man den riskerar man att det går i arv. Så gör gryta på tuppen och skaffa en ny. Så skulle jag göra. //Anders

 2. Hej!
  Tänkte höra om du har lite tips om hur du gör när du lägger maranägg i kläckaren?
  Jag har beställt hem mina första maranägg som kommer på posten vilken dag som helst nu. Hon som jag beställt av sa åt mig att anledningen till att många inte lyckas med sina maranägg är för att de gör fel. Hon gav mig tipset att ha luftfuktigheten i kläckaren på 30-35% fram till dag 17. På dag 17 så skulle man öka till 50% och sedan när man såg första sprickan i första ägget öka till 87%. Gör du också på detta viset?
  Jag får nämligen inte lägre luftfuktighet i min kläckaren än 40% och då är den utan vatten. Har betalt så dyra pengar för dessa äggen så vore ju kul om någon klarade sig iallafall.
  Skulle vara jätte tacksam för tips! 🙂

  1. Jag har följt instruktionerna som kom med kläckaren – 45% till dag 17 och sen 65% till kläckning. Det som varit avgörande för mig har varit transporten. Skickade ägg har legat på drygt 50 procent kläckning men när jag kläckt egna maranägg har resultatet blivit över 90 procent. Så enligt min erfarenhet behövs ingen speciallösning för maraner. Det som avgöra kläckningsgraden är hur de blivit behandlade under transporten.

 3. Hej jag undrar om jag kan köpa höns och tupp av dig? Väntar mer än gärna så länge jag vet att jag i slut ändan får hem små finisar.Bor på en bondgård i Nynäshamn. mina höns ( lohman, maran) är nu väldigt gammla så det är dags för Nytt blod in. Och jag tänkte satsa på maran. Snälla hör av dig till mig. Tack på förhand/ Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.