
Har haft drömmar och planer om att effektivisera mitt lilla jordbruk – bygga en maskinhall och en livsmedelslokal. Men efter kontakt med myndigheterna skjuter jag planerna på framtiden. Det blir för mycket att hålla på med.

En maskinhall hade inneburit att jag kunde få maskinerna under tak vintertid. Med en uppvärmd del hade jag kunnat förodla fler plantor, sluppit kläcka kycklingar i sovrummet, och kunnat måla bikupor etc även vintertid. Dessutom hade jag fått vettig förvaring för utsäde och annat man inte vill ha liggande i ladugården.
Har kollegor som fått utmärkt stöd från kommunen när de startat en liten verksamhet. Kommunen har kallat till möte med alla berörda myndigheter och sen har man rätat ut eventuella frågetecken och gemensamt löst problemen. Här i Vingåker har det känts lite mer motigt. Fått bra hjälp från den person som är näringslivsanvarig men upplever att det är för svårt att få konkreta råd om hur jag ska gå till väga.
Det finns inga kontaktpersoner på kommunens hemsida utan alla frågor ska mejlas till ”samhällsbyggnadsnämnden”. Om man haft en konkret person att diskutera med hade det varit lättare. Allting går att lösa men om ett projekt ser ut att växa okontrollerat så är det bara att anpassa anspråken efter hur verkligheten ser ut.
Först hade jag tänkt bygga en lite större maskinhall för att få plats med ett rum för livsmedelsförädling. Eftersom jag har en jordbruksfastighet utanför planlagt område behöver jag inget bygglov för ”jordbrukets driftsbyggnader”. Men förädling av gårdens produkter tillhör inte kärnverksamheten – och då behövs bygglov.
Då fick jag idén att bygga en separat byggnad. Min plan var att bygga ett litet hus på runt 10 kvm för att torka örter. Men eftersom torkning är förädling så blir torken en livsmedelslokal. Skrev och berättade om mina planer och fick en lista tillbaka.
”1. Bärförmåga, stadga och beständighet
2. Säkerhet i händelse av brand
3. Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö
4. Säkerhet vid användning
5. Skydd mot buller
6. Energihushållning och värmeisolering
7. Lämplighet för det avsedda ändamålet
8. Tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse och orienteringsförmåga
9. Hushållning med vatten och avfall
Vidare så har du Miljöbalken, Livsmedelslagen och Boverkets byggregler (BBR) som måste följas.”
Det där är i princip de punkter som finns med i en kontrollplan. Egentligen inga konstigheter, så ser reglerna ut. Men jag måste titta på olika vägar för att få igång verksamheten och då finns det enklare sätt att komma igång. Det går att sylta och safta i det egna köket om man följer regelverket.
Dessutom har EU precis inlett en ny femårsplan för landsbygden. Och enligt länsstyrelsen kan det gå att få investeringsstöd för mina byggnader om jag väntar till 2015. Det är lätt att säga att man inte ska styras av bidrag – men ett investeringsstöd på 30 procent av byggkostnaderna kan vara avgörande för ett nytt företag. Så jag kommer att vänta ett år med byggandet.
