Så får man upp en stor sten

När man väl lyckas få fäste på stenen går det lätt att dra upp den med traktorn. Men vägen dit kan bli lång.
När man väl lyckas få fäste på stenen går det lätt att dra upp den med traktorn. Men vägen dit kan bli lång.

Ett återkommande projekt när man odlar på moränjord är att det dyker upp stenar i marken. Mindre stenar är bara att samla ihop men när de når en viss storlek får man ta till redskap.

Den här stenen presenterade sig som en liten näsa i jorden och eftersom den inte rörde sig när jag körde över med harven kunde jag sluta mig till att den var lite större. Hur stor kan man inte veta förrän man börjat gräva. Men en sten som sticker upp  fem centimeter kommer förr eller senare att ställa till med elände. Så det var bara att plocka fram spaden.

Varje gång jag började backa undan med traktorn höll jag tummarna. Och efter ett antal försök och en avdragen lina låg till slut stenbumlingen uppe på marken.
Varje gång jag började backa undan med traktorn höll jag tummarna. Och efter ett antal försök och en avdragen lina låg till slut stenbumlingen uppe på marken.

Efter en tids grävande insåg jag att jag skulle behöva traktorn. Det går att baxa upp stenar manuellt: Man använder en hävstång och för varje lyft fyller man på med sten och jord under till den är uppe. Problemet är att man då helst ska vara två personer, en som lyfter och en som fyller på. Så det fick bli traktorn.

När man ska dra upp sten så är det nästan aldrig kraften som saknas. Det är fäste. Jag gjorde ett halvdussin försök innan jag lyckades få gajen att fästa. Gång på gång grävde jag och försökte hitta en kant på stenen, men den var så rund att den kastade av sig surrningen så fort den rörde sig det allra minsta.

Till slut kom den i alla fall upp och sen var det en enkel sak att släpa ut den till kanten på fältet. Avslutningsvis skottade jag igen hålet och körde över med harven ett par gånger. Klart för den här gången. Men jag vet hur det är, nästa plöjning kommer att dra upp nya stenar från underjorden.

Nu är fältet plöjt och harvat. Planen var att jag skulle hinna så gräs här i år, men det får vänta till våren. Det finns fortfarande en hel del sten att plocka undan. Men efter två år av gröngödsling har praktiskt taget alla kvarvarande granrötter multnat ner.
Nu är fältet plöjt och harvat. Planen var att jag skulle hinna så gräs här i år, men det får vänta till våren. Det finns fortfarande en hel del sten att plocka undan. Men efter två år av gröngödsling har praktiskt taget alla kvarvarande granrötter multnat ner. Lägg märke till stenen till höger.

2 reaktioner till “Så får man upp en stor sten”

  1. Så gräs? Ska Du odla vall eller blir det en gräsmatta? Kanske för att öka halten organiskt material i din steniga jord? Har Du läst en liten bok som heter: one straw revolution?
    Gillar den och försöker lura ut hur man omsätter ideérna till svenska förhållanden!

    1. Ska bli gräsmatta, tror det är enklaste sättet att hålla ogräset stången i väntan på att odlingarna ska växa. Ska kolla in den boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.