Nu har jag snart säkrat gården från hjortar och rådjur som kommer från söder. Jag vet att de kan vara så illasinnade att de kommer från andra vädersträck – men man måste börja stängsla någonstans.
Jag testar först ett billigt sätt att stängsla genom att utnyttja de gamla fårstängsel som jag har liggande på gården. Jag vet att 80 cm bara är ett kliv för våra svenska hjortdjur, men jag har redan satt 250 centimeters hörnstolpar och har ett knep för att få upp höjden på stängslet.
Ovanför fårstängslet kommer jag att spänna upp eltråd i lagom noshöjd för hjortarna. Utan ström till att börja med och däröver sträcker jag upp stängseltråd med jämna avstånd upp till två meter.
Min teori är att hjortarna inte kommer att försöka krångla sig emellan trådarna utan istället promenera längs mitt stängsel tills de kommer på bättre tankar – eller in på grannens mark.
Första halvan av stängslet sträckte jag med en vinsch – men det vara bara steg ett. När man sträcker är det bra att göra det i etapper och att gå längs hela stängslet dessemellan. Trots att man röjt en stängselgata kan jag garantera att stängslet hittar någon utstickande rot eller sten att fastna i.
När hela längden med 100 meter stängsel var utdragen sträckte jag det först med handkraft – vilket knappt ger något resultat på sådana längder med stängsel. Därefter kopplade jag på traktorn och då blir det finlir.
Spännande så det förslår när man långsamt långsamt backar traktorn samtidigt som de knäpper och sjunger i ståltråden. Ett stängsel måste vara riktigt sträckt om det ska fylla sin funktion men man vill inte höra en kraftig smäll när det brister och få hundra meter stängsel komma rullande genom skogen.
Nu tror jag att jag fått till det rätt bra. Traktorn är parkerad och i morgon är det dags att spika krampor. Jag kommer också att gräva bort en del mindre kullar i jorden så att stängslet blir någorlunda rakt. Annars kommer det att bildas hålor under på sina ställen så att odjuren kan krypa in.