Säsongen för vedeldning är långt ifrån över. Och för oss som eldar i järnkaminer finns det ett problem. En järnkamin värms snabbt upp och sprider en behaglig värme, men värmen är inte långvarig.
Även om man eldar till sent på natten så är den iskall på morgonen. Köper man en ny vedspis kan man frestas att köpa en med värmelagrande täljsten, men för att den ska göra avgörande skillnad krävs det stora mängder. Och den är inte billig. Därför tycker jag det är bättre att lagra värmen i vatten.
Hur mycket värme ett material kan lagra kallas värmekapacitet. Nu kommer jag inte att gå in på detaljer men värmekapaciteten för täljsten är 0,80kJ/kg °C. Det krävs alltså 0,8 kJ för att värma upp ett kilo täljsten en grad. Samma siffra för vatten är 4,2 kJ/kg °C. Det krävs alltså fem gånger mer energi för att värma upp vatten jämfört med täljsten.
Varför är det bra? Jo, den energi som går åt finns sedan lagrad i vattnet och avges som värme när det kallnar. Det blir ett sätt att ta värme från kaminen när den eldas och sedan sprida ut den över tid.
Som exempel har jag en 20 liters gryta med vatten stående på min vedspis. Det går åt ungefär 2 kWh för att värma vattnet till 90 grader vilket i praktiken innebär ungefär 3 timmars eldning i min gamla Husqvarna 727. Värmer jag upp den innan jag går och lägger mig håller den fortfarande runt 30 grader på morgonen. Resten av värmen har spridits i köket.
Nu invänder du kanske att täljsten är betydligt tyngre än vatten och man behöver därför inte lika mycket. Men täljsten har en densitet på 2,9 och vatten lagrar fem gånger så mycket per kilo. Så hur du än räknar kommer vatten att lagra nästan dubbelt så mycket värme som täljsten. Och det är dessutom mycket mycket billigare.
Så det billigaste sättet att lagra värme är att skaffa en stor gryta. Men köp inte den jag har från Biltema. Plåten är alldeles för tunn så den går inte att använda på en valin spis.