
Om våren är kall så finns det färre svenska jordgubbar till midsommar. Då ökar risken för fusk. Du kanske inte tycker det spelar någon roll, men här är fem skäl att undvika fuskgubbarna.
- Svenska jordgubbar är godare. Ju längre norrut jordgubbarna har vuxit desto fler soltimmar har de fått samtidigt som temperaturen varit lägre. Då blir gubbarna mindre – men sötare och mer smakrika.
- Du vill inte bli lurad. Svenska jordgubbar växer långsammare och därför blir kilopriset högre. Det är fullt tillåtet att importera jordgubbar – men då ska du veta vad du får. Du kanske nöjer dig med spanska jordgubbar, men då ska du inte behöva betala för svenska.
-
De kanske ser goda ut – men när det gäller besprutning litar jag mer på gubbar från en svensk namngiven odlare än jordgubbar med okänt ursprung. Stöd svensk bärodling. Genom att köpa äkta svenska jordgubbar så stöder du svensk bärodling. De som märker om jordgubbar lurar inte bara dig utan plockar också pengar ur fickorna på svenska bärodlare.
- Mindre risk för smitta. Den som säljer fuskgubbar har redan visat hur mycket respekt han har för dig som konsument. Varje år blir svenskar smittade av importerade bär – tror du att smygimportören är noga med hygienen?
- Du vet hur bären är odlade. Kontrollen över vad som sprutas över bären är bra i Sverige. Den ska vara likadan i hela EU, men tror du på det?
Det är jordbruksverket som ska hålla koll på jordgubbsskojarna. Om du misstänker fusk kan du anmäla det till dem. Fota både bär, storlådorna och kartonger. Företagsnamnet och odlaren ska framgå. Ta också reda på vem säljaren är. Vill du vara riktigt noga så köper du en kartong och fryser in. Jordbruksverket kan analysera bären och fastställa var de kommer ifrån.
Misstänker du fusk kan du anmäla till: vaxtkontroll@jordbruksverket.se