Äpplemos för första gången

Mer disk än äpplemos. Men man måste börja i någon ända om man ska kunna finsklipa tekniken.
Mer disk än äpplemos. Men man måste börja i någon ända om man ska kunna finslipa tekniken.

Då har jag gjort äpplemos av mina mysterieäpplen. Första gången jag försökte mig på det. Inte särskilt komplicerat men allt man gör för första gången tar tid.

Började med att sortera all fallfrukt under trädet – en hink för all skadad, fågel- och maskäten frukt, och en hink för mina mosäpplen. Måste säga att jag är väldigt förtjust i den här äpplesorten. Får kolla med några fler pomologer, men det vore roligt om äpplet är unikt för gården. Då blir det ympning till våren.

Utgick från receptet i Bonniers Stora Kokbok men modifterade sockerhalten mot 2000-talsnivå.
Utgick från receptet i Bonniers Stora Kokbok men modifterade sockerhalten mot 2000-talsnivå.

Det finns en djungel av recept på äppelmos. Bestämde mig först och främst att det skulle göras på äpplen med skal – för att jag är lat och för att  skalen är goda. Utgick från det gamla receptet i Bonniers Stora Kokbok – men drog ner lite på sockerhalten.

Moderna recept rekommenderade 1 dl socker per kilo äpple. Stora kokboken ville ha 3-6 dl. Synen på socker har förändrats. Jag körde på 2 dl.

Svårkokta äpplen

Sköljde äpplena och delade dem i fyra delar. Upptäckte snart att jag hade för liten kastrull, den rymde bara 2,5 kilo äpplen. Sen hällde jag i 2,5 dl vatten och kokade upp alltihopa. Var lite svårt att få ner de översta äpplebitarna så de blev inte så mjuka som de borde ha blivit.

Varför går elvispar så fort även på lägsta inställningen? Skulle vilja ha en nedväxlad variant som inte sprider innehållet över köket.
Varför går elvispar så fort även på lägsta inställningen? Skulle vilja ha en nedväxlad variant som inte sprider innehållet över köket.

Efter kokningen körde jag ner elvispen i kastrullen och lyckades sprida äpplemos över delar av köket. Sen ner med moset i ett durkslag. Rätt slitigt att pressa fram äpplemoset. Har för mig att det finns någon sort durkslag med vev? Nu kom det med lite äpplebitar och kärnor. Men det kan jag leva med.

1,5 kilo äpplemos

Sen tillbaka med moset och sockret i den nu diskade kastrullen och så fick det koka ihop. Tillsatte också natriumbensonat och askorbinsyra för hållbarhet och för att hålla färgen. Nästa gång ska jag testa utan, men nu följde jag det gamla receptet.

Fast inte till punkt och pricka. Skippade gelatinlocket ovanpå äpplemoset och kokade heller inte burkarna. Använde plastburkarna jag har till honungen istället.

Resultat: Plockade 4 kilo äpplen, kokade 2,5 kilo och fick 1,5 kilo äpplemos, samt väldigt mycket disk.

6 reaktioner till “Äpplemos för första gången”

 1. Hejsan! Använd stavmixern istället för elvisp o passera sedan genom en s.k passervagga(finns hos Konsum bla), det går väldigt bra. Jag fryser moset i lagom förpackningar o då behövs inget eller väldigt lite socker. Du slipper aven andra tillsatser, lite citron för färgen bara. Annars gör jag som du, allt åker ner, både skal o kärnor. Tar bara bort fnaset o stjälken.
  Härligt med hemlagat mos!
  Din blogg är så trevlig o inspirerande!
  A.

 2. Din mormor hade en sån, med en träklump på ena sidan och ngt metallföremål på den andra, den sattes på en sil av ngn metall och sedan bara man vevade, jag har vevat åtskilliga mängder av äppelmos på det sättet, och jag tror du också fick pröva i 3-4 års åldern,tyvärr har den nog städats bort.
  Mamma

  1. Har i alla fall ett bestämt minne av att jag någon gång suttit och vevat på en sån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.