Därför gillar jag inte starkaste chilin

Årets skörd av Espelette och Hot Lemon. Den senare har inte hunnit färga ut lika bra men det verkar som om den kommer nu när jag tagit in den.
Skörd av Espelette och Hot Lemon. Den senare har inte hunnit färga ut än men färgen kommer efter hand.. Dessa förhållandevis milda chilisorter tillhör mina favoriter i köket.

Jag älskar stark mat – särskilt indiskt. Men av flera skäl gillar jag inte den starkaste chilin. I produktionen använder jag ibland Naga Jolokia och rätt mycket habanero. Men för min egen matlagning föredrar jag mildare sorter.

Det finns många som gärna vill ha den hetaste, starkaste chilin. Som odlar och lagar mat med Trinidad Moruga, och Carolina Reaper etc. Men för mitt eget behov av hetta i maten tycker jag det blir godare med sorter som man kan ha mer av.

Naga Jolokia, också kallad Ghost pepper, var en gång den starkaste chilin och har vissa användningsområen. Men i de flesta situationer är den en överdrift och är dessutom obehaglig att hantera.

När jag gör köttfärssås till exempel så brukar jag ha en dryg matsked med torkad Espelette – min absoluta favorit. För att få motsvarande hetta räcker det med en tesked torkad habanero. Och då förlorar jag mycket av chilins karaktär. Espelette har massor av fruktighet och en bredd i smaken som går att få fram utan att överdosera.

Visst, även den starkaste chilin har fler smaker än capsaicin men för de flesta blir smaklökarna utslagna innan de kommer åt den fulla bredden av smaker.

Ett annat skäl att hålla igen på hettan är att jag vill att andra ska uppskatta min mat. Eftersom jag tränat upp mig tål jag mer än de flesta av mina vänner, men ser ingen egensyfte i att tåla het mat. Betydligt roligare att bjuda på stark mat, som alla uppskattar.

Jag tycker man förlorar mycket av bredden inom chilin om man satsar på de värsta sorterna. Jalapeno kan man till exempel använda nästan som gurka – och det är inte många som skulle uppskatta en Reaper serverad på samma sätt.

Här hittar du mer om hur jag odlar chili.

Knepet är att få en balans mellan styrka och andra smaker. Det tog en hel del experimenterande innan jag hittade rätt styrka på min chilihonung. Säkert finns det en del som skulle vilja ha den starkare men för mig var målet att hitta en kombination av sötma och hetta som nästan alla gillar.

Chilins styrka ligger inte bara i dess styrka utan i den otroliga bredd som finns. Med en variation av hetta och smaker som få växter kan uppvisa.

En kommentar till “Därför gillar jag inte starkaste chilin”

  1. Så intressant! Gillar chili men inte att bli skinnflådd i munnen.
    Att det fanns en speciell Trinidad Chili visste jag inte trots att jag tillbringat många månader där.
    I Trinidad kan man råka utför RIKTIGT STARK mat. På marknaden i Port of Spain var det en dam som sålde grönsaks inläggningar. En av dem hette Mother in Law. Jag frågade om den var stark, fick ett nekande svar och köpte en burk. Djäklar vad den var stark, en halv tesked var för mycket men ändå var det god smak. Så att hitta en balans mellan smak o styrka är svårt men nödvändigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version