Köper du märkesmat?

Annons

Intresset för matkvalité växer. Många är vi som vill veta vad vi stoppar i oss och som dessutom inte ser prislappen som det viktigaste märket på maten. Men vad betyder märket på maten.

Som regel är maten i Sverige säker. Vi behöver inte oroa oss för salmonella i äggen och botulism förekommer nästan inte. Många livsmedelsbeteckningar är dessutom skyddade. Du får inte skriva citronhonung på burken om bina inte hämtat sin nektar från citronträd. Honung är honung utan tillsatser. Samma sak med sylt – står det sylt på burken måste den med vissa undantag innehålla minst 35 procent bär. Att företagen följer reglerna och håller en bra hygienisk standard kontrolleras av Livsmedelsverket och kommunerna.

Så varför finns det extra märken på mat? Märkena ger oss möjlighet till ett ställningstagande. De säger något om hur maten är producerad och framför allt vilka ingredienser som inte ingår. Oftast är det tillsatser med E-nummer man vill undvika. Ett E-nummer betyder bara att det är en tillsats som anses säker att använda inom EU. Ändå är vi många som föredrar traditionellt framställd mat. När är några exempel på märkning:

Annons

EkologisktEkologiskt – ibland EU-ekologiskt – innebär att maten är framställd på ett hållbart sätt med hänsyn till miljö, hälsa, etik, kvalitet och den ska dessutom vara GMO-fri. För att får använda ordet ekologisk om en produkt måste den vara certifierad av ett kontrollorgan. Certifieringen är dyr och har ett omfattande regelverk. Många små producenter väljer bort det ordet eftersom kunderna vet hur maten produceras.

KravKrav – är ett eget märke som i många fall har hårdare regler än Ekologiskt. Dessutom kan restauranger och butiker bli Kravmärkta. Även för Krav krävs certifiering av ett kontrollorgan. Kostnaden är samma som för Ekologiskt plus en licensavgift till Krav.

 

Svenskt sigillSvenskt sigill – är ingen ekologisk märkning men visar att produkten består av svenska råvaror, man har en djuromsorg som är bättre än minimikraven, man tar hänsyn till miljö och klimat samt att produkten är GMO-fri.

 

 

av_stor_pmsÄkta vara – visar att maten bara innehåller traditionella ingredienser. Alla E-nummer utom bakpulver och fruktpektin är förbjudna. Man får heller inte använda aromämnen eller tillsätta vitaminer i maten. Äkta vara ska betyda att det är mat som innehåller det den brukade innehålla en gång i tiden. Märket säger inget om att innehållet ska vara ekologiskt eller GMO-fritt.

MathantverkCertifierat mathantverk – utfärdas av Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk. Märket betyder att maten är framställd av svenska råvaror med hantverksmässiga metoder och inte innehåller onödiga tillsatser. Traditionella tillsatser som fruktpektin är tillåtna.

 

ÄktasyltÄkta sylt – Får bara användas av medlemmar i Syltningssällskapet. Märket säger inget om ekologiska råvaror men produkterna måste kokas i koppargryta, måste kokas i satser om 3–4 kilo och inga tillsatser utom kryddor är tillåtna. Inte heller fruktpektin, även om den är Kravmärkt. Sylten bör kokas över öppen låga.

Dela gärna
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.