
Igår gjorde jag Kyckling Marengo – en helt underbar kycklinggryta som dessutom har historiska anor. Den ska ha uppfunnits av Napoleons kock efter slaget vid Marengo 14 juni 1800.
Vid slaget besegrade de franska styrkorna under Napoleon en österrikisk arme och drev dem ut ur i Italien. Av en händelse hade min syster som var på besök precis läs Passionen av Jeanette Winterson som handlar om – Napoleons kycklingkock. Men jag är osäker på om det är samma kycklingkock.


Hur som helst – det finns massor av recept på Kyckling Marengo på nätet. Men nästan alla är förenklade – de tar genvägar. Och eftersom jag är Old School baserar jag mitt recept på Bonniers Stora Kokbok – en gammal klassiker som jag älskar. Framförallt för att den innehåller mängder av gamla klassiska recept – lite omständigare kanske än halvfabrikat – men var kan man annars hitta flera olika recept på ungtupp till exempel.

Jag har ändå frångått receptet på några punkter. Jag använder en av mina egna tuppar istället för kyckling och jag serverar den med potatis istället för de ursprungliga tillbehören: trekantiga krutonger, skivad tryffel, en kokt kräfta och ett friterat ägg.

Så till receptet:
Kyckling Marengo
En fullmatad kyckling
Två stora lökar
8 tomater
100 gr champinjoner
3 pressade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 msk matolja
2 msk smör
vitpeppar
salt, vitpeppar, timjan, rosmarin
- Stycka kycklingen i mindre delar och skär lökarna i klyftor.
- Bryn kycklingdelarna försiktigt i oljan och smöret, lägg sen i löken. När den fräst ett par minuter tillsätter du vinet.
- Skålla och skala tomaterna. Ta bort kärnor och saft, skär därefter köttet i tärningar.
- När vinet reducerats till hälften tillsätter du tomater, pressade vitlöksklyftor, salt, vitpeppar och örtkryddorna. Låt koka under lock i 15 minuter.
- Under tiden sköljer du champinjonerna och delar dem i fyra delar. När tiden är inne tillsätter du champinjonerna och låter grytan koka ytterligare 10 minuter under lock.
- Sen är det dags att ta itu med såsen. Känn efter att kycklingbitarna är färdiga och plocka då ut dem ur grytan och lägg på en tallrik. Skumma av en del av fettet från såsen och smaka av med salt och peppar. Red såsen med en toppredning om det behövs.
- När såsen är kryddad och redd till perfektion lägger du tillbaka kycklingbitarna i grytan.
- Klart att serveras.
