Din guide till livet på landet

Kyckling Marengo – en klassisk kycklingrätt

En klassisk kycklingrätt från Napoleons dagar: Kyckling Marengo.
En kycklingrätt från Napoleons dagar: Kyckling Marengo – en kycklinggryta med tomat, lök och champinjoner.

 

Igår gjorde jag Kyckling Marengo – en helt underbar kycklinggryta som dessutom har historiska anor. Den ska ha uppfunnits av Napoleons kock efter slaget vid Marengo 14 juni 1800.

Vid slaget besegrade de franska styrkorna under Napoleon en österrikisk arme och drev dem ut ur i Italien. Av en händelse hade min syster som var på besök precis läs Passionen av Jeanette Winterson som handlar om – Napoleons kycklingkock. Men jag är osäker på om det är samma kycklingkock.

Dela kycklingen i mindre bitar och bryn dem i olja och smör. Därefter tillsätter du löken och efter ett par minuter vinet. Det kan vara bra att börja skålla tomaterna samtidigt. Eftersom jag använder en frigående tupp är köttet betydligt mörkare än den kyckling vi är vana vid,
Dela kycklingen i mindre bitar och bryn dem i olja och smör. Därefter tillsätter du löken och efter ett par minuter vinet. Det kan vara bra att börja skålla tomaterna samtidigt. Eftersom jag använder en frigående tupp är köttet betydligt mörkare än den kyckling vi är vana vid.
Det finns mängder av kokböcker idag – men med den här klassikern klarar man sig långt.
Det finns mängder av kokböcker idag – men med den här klassikern klarar man sig långt.

Hur som helst – det finns massor av recept på Kyckling Marengo på nätet. Men nästan alla är förenklade – de tar genvägar. Och eftersom jag är Old School baserar jag mitt recept på Bonniers Stora Kokbok – en gammal klassiker som jag älskar. Framförallt för att den innehåller mängder av gamla klassiska recept – lite omständigare kanske än halvfabrikat – men var kan man annars hitta flera olika recept på ungtupp till exempel.

När vinet reducerats till hälften tillsätts tomater, vitlök och kryddor. Sen får det puttra under lock i en kvart.
När vinet reducerats till hälften tillsätts tomater, vitlök och kryddor. Sen får det puttra under lock i en kvart.

Jag har ändå frångått receptet  på några punkter. Jag använder en av mina egna tuppar istället för kyckling och jag serverar den med potatis istället för de ursprungliga tillbehören: trekantiga krutonger, skivad tryffel, en kokt kräfta och ett friterat ägg.

Efter att grytan fått koka ett tag tillsätts champinjonerna,
Efter att grytan fått koka ett tag tillsätts champinjonernas ska den puttra i ytterligare tio minuter.

Så till receptet:

Kyckling Marengo

En fullmatad kyckling
Två stora lökar
8 tomater
100 gr champinjoner
3 pressade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 msk matolja
2 msk smör
vitpeppar
salt, vitpeppar, timjan, rosmarin

  1. Stycka kycklingen i mindre delar och skär lökarna i klyftor.
  2. Bryn kycklingdelarna försiktigt i oljan och smöret, lägg sen i löken. När den fräst ett par minuter tillsätter du vinet.
  3. Skålla och skala tomaterna. Ta bort kärnor och saft, skär därefter köttet i tärningar.
  4. När vinet reducerats till hälften tillsätter du tomater, pressade vitlöksklyftor, salt, vitpeppar och örtkryddorna. Låt koka under lock i 15 minuter.
  5. Under tiden sköljer du champinjonerna och delar dem i fyra delar. När tiden är inne tillsätter du champinjonerna och låter grytan koka ytterligare 10 minuter under lock.
  6. Sen är det dags att ta itu med såsen. Känn efter att kycklingbitarna är färdiga och plocka då ut dem ur grytan och lägg på en tallrik. Skumma av en del av fettet från såsen och smaka av med salt och peppar. Red såsen med en toppredning om det behövs.
  7. När såsen är kryddad och redd till perfektion lägger du tillbaka kycklingbitarna i grytan.
  8. Klart att serveras.
Efter att chaminjorna tillsatts får grytan koka i ytterligare tio minuter eller till kycklingen är helt klar. Därefter plockas kycklingbitarna ur och man gör klar såsen.
Efter att champinjonerna tillsatts får grytan koka i ytterligare tio minuter eller till kycklingen är helt klar. Därefter plockas kycklingbitarna ur och man gör klar såsen.
Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter