Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både som marinad och som sås. Eller som dipp blandad med crème fraîche till angenäm styrka och smak.
Hade inte tänkt på det tidigare – men den är faktiskt vegansk också eftersom jag inte använder honung i den här såsen. Sen är det här bara ett av flera sätt att bevara chili. Fler sätt hittar du i boken Chiliodling i praktiken.
Det här receptet ger närmare fyra liter chilisås – så för hemmabruk kan man använda mängderna inom parentes, så får man ungefär en liter.
Ingredienser:
2 kg (500 gr) färska tomater
7 dl (knappt 2 dl) strösocker
7,5 dl (2 dl) vitvinsvinäger
200 gr (50 gr) färsk habanero chili
6 (1,5) gula lökar
3 (1) citroner
160 gr (40 gr) vitlöksklyftor
2 msk (2 tsk) bruna senapsfrön
3 tsk (1 tsk) kumminfrön
1 msk (1 tsk) kryddnejlikor
Den kräver lite förberedelse – men den är värd det.
Så gör du:
- Börja med att skiva tomaterna. Sen varvar du dem med socker i en skål, det är inte jättenoga att det blir jämnt. Men se till att du har socker överst i skålen. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten. Sockret drar ut vätskan ur tomaterna.
- Nästa dag lägger du över tomaterna i en ugnsfastform och häller över vätskan. Skiva löken och lägg den över tomaterna. Sen lägger du ner skivad chili (använd handskar när du skivar den), vitlöksklyftorna (hela) och strö kryddorna över hela formen. Slutligen pressar du citronerna och häller över. OBS – vinägern ska INTE läggas i än!
- Tryck ner med en slev så att allt blir fuktigt och sätt in formen i ugnen på 160 grader i tre timmar. Titta till formen emellanåt, enstaka grönsaker som sticker upp kan bli brända – men det är ingen fara. Efter tre timmar stänger du av ugnen och låter formen svalna.
4. När såsen svalnat plockar du bort eventuellt brända bitar, tillsätter vinägern, och kör den i en mixer. Först långsamt och sedan på högsta fart. Minst fem minuter – du vill att såsen ska bli så slät som möjligt.
5. Sen brukar jag sila min chilisås. Det är inte nödvändigt – men det gör stor skillnad för det slutliga intrycket.
6. Koka upp såsen i en stor gryta och tappa den på varma flaskor eller burkar. Jag använder bara glasförpackningar eftersom dessa kan steriliseras genom att stå i ugnen i 10 minuter/100 grader. När flaskorna är fyllda skruvar du på korken och lägger dem ner i tio minuter så att korken steriliseras av det varma innehållet. Burkar vänds upp och ner.
Här hittar du mer om hur jag odlar chili.
Håller över ett år
Nu är din chilisås klar och håller sig utan vidare i ett år i rumstemperatur. Öppnad flaska håller sig i flera veckor i kylskåp. Därför är det bra att inte ha för stora förpackningar.
Det här är som sagt mitt recept och du kan variera det på många sätt och kan göras båda starka och mildare. Experimentera gärna med olika chilisorter. Bara du håller proportionerna mellan tomater, socker och vinäger på samma sätt. Det har med hållbarheten att göra eftersom denna chilisås inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel.
Här kan du läsa vad jag skrivit om konservering utan konserveringsmedel eftersom det är det jag håller på med som mathantverkare.