200 äppelträd beställda

Närmast högarna av GROT och stubbar planerar jag att anlägga äppelodlingen. Jag har tre år på mig att få marken så bra som möjligt. Den här platsen ligger i en svag läad sydsluttning. Gröngödslingen kommer att få ligga en säsong till och nästa år blir det potatis på marken planerar jag.
Närmast högarna av GROT och stubbar planerar jag att anlägga äppelodlingen. Jag har tre år på mig att få marken så bra som möjligt. Den här platsen ligger i en svag läad sydsluttning. Gröngödslingen kommer att få ligga en säsong till och nästa år blir det potatis på marken planerar jag.

Redan i min ursprungliga plan för gården hade jag med en äppelodling. De planerna hamnade på undantag när jag insåg att det är lite kallare här än vad man kan tro efter zonkartorna. Men nu är äppelplanerna på gång igen.

Nu har jag beställt 200 äppelträd till en framtida odling. Att jag i alla fall kom till skott var att jag fick tips om en samordnad beställning från Verbeek. Normalt måste man beställa minst hundra äppleträd av varje kombination av sort och grundstam men eftersom vi samordnar beställningen går det att beställa färre om det blir fler som har liknande önskemål.

Jag har valt sorter som är härdiga och tillräckligt resistenta för ekologisk odling. Planen är att ha en spaljeodling på svagväxande grundstammar. Därför har jag valt B9 till spaljeträden. B9 ger svaga äppelträd som snabbt kommer i bäring, men som är förbrukade efter 12–20 år. I gengäld kan man räkna med frukt redan första året.

Efter mycket funderande och konsultationer har jag beställt 75 st Katja på B9, 50 st Filippa på B9, 50 st Santana på B9.

Katja är vanligt förekommande i kommersiella äppelodlingar.
Katja är ett vanligt vanligt förekommande äppelträd i kommersiella äppelodlingar.

Katja är härdigt till zon 3, blommar i maj, mognar i september och kan lagras i flera månader.

Filippa är härdigt till zon 3, blommar i maj, mognar i november/december och kan förklaras i flera månader.

Santana är en relativt ny sort som ska vara skonsam mot äppelallergiker. Härdig till zon 3 och mognar i september/oktober.

Utöver denna produktionsodling har jag beställt 25 st Åkerö på Mm111. Åkerö är Sörmlands landskapsäpple och Mm111 är en starkväxande grundstam. Den kombinationen kommer att ta 10–15 år innan den bär frukt, men å andra blir det träd som fortfarande kan bära frukt om hundra år. Så det är ett av mina bidrag till eftervärlden. Enda reservationen med Åkerö är att denna sort är mottaglig för fruktträdskräfta. Så denna odling kommer att vårdas med omsorg.

 

9 reaktioner till “200 äppelträd beställda”

 1. Spännande!
  Men du får nog sätta upp en massa jättestaket också, för att skydda dem från alla trädmarodörerna. :O

  1. Stängsel finns med i planen. Men lyckligtvis är det tre odlingssäsonger dit. 🙂

 2. Jag hittade till ditt inlägg om ditt okända äpple genom relaterade poster. Jag tror att frukten på mitt vårdträd ser ut sådär (fel årstid för att kolla ju). Trädet är ett gigantiskt och obeskuret skatbo och inte heller mitt äpple kändes igen på Julitas äppeldagar. Mognar september och har inte så jättelång hållbarhet. Frukten är syrlig och är fantastiskt god som torkad. Mitt torp ligger i Sparreholm.

  1. Vi får väl kolla i sommar. Men om det är samma så kan det inte vara en helt ny sort – bara bortglömd.

 3. Alltså jag bara älskar sin storskalighet! 200 äppelträd bara så där. Underbart! Är väldigt ofta jag sitter med ett leende på läpparna när jag läser dina inlägg 🙂

  1. Det blir lite större skala nu. Jag går all-in för att försöka försörja mig på gården. 🙂

 4. Vem beställer man träden tillsammans med? Finns det en sambeställningscentral att vända sig till?

  1. Hej Caroline! Vi fick tips om samköp via det odlarbrev Kirsten jensen på Länstyrelsen i Västra Götaland skickar ut. Samköp har också ordnats via föreningen Sörmlandsäpplet tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.