Redan i min ursprungliga plan för gården hade jag med en äppelodling. De planerna hamnade på undantag när jag insåg att det är lite kallare här än vad man kan tro efter zonkartorna. Men nu är äppelplanerna på gång igen.
Nu har jag beställt 200 äppelträd till en framtida odling. Att jag i alla fall kom till skott var att jag fick tips om en samordnad beställning från Verbeek. Normalt måste man beställa minst hundra äppleträd av varje kombination av sort och grundstam men eftersom vi samordnar beställningen går det att beställa färre om det blir fler som har liknande önskemål.
Jag har valt sorter som är härdiga och tillräckligt resistenta för ekologisk odling. Planen är att ha en spaljeodling på svagväxande grundstammar. Därför har jag valt B9 till spaljeträden. B9 ger svaga äppelträd som snabbt kommer i bäring, men som är förbrukade efter 12–20 år. I gengäld kan man räkna med frukt redan första året.
Efter mycket funderande och konsultationer har jag beställt 75 st Katja på B9, 50 st Filippa på B9, 50 st Santana på B9.
Katja är härdigt till zon 3, blommar i maj, mognar i september och kan lagras i flera månader.
Filippa är härdigt till zon 3, blommar i maj, mognar i november/december och kan förklaras i flera månader.
Santana är en relativt ny sort som ska vara skonsam mot äppelallergiker. Härdig till zon 3 och mognar i september/oktober.
Utöver denna produktionsodling har jag beställt 25 st Åkerö på Mm111. Åkerö är Sörmlands landskapsäpple och Mm111 är en starkväxande grundstam. Den kombinationen kommer att ta 10–15 år innan den bär frukt, men å andra blir det träd som fortfarande kan bära frukt om hundra år. Så det är ett av mina bidrag till eftervärlden. Enda reservationen med Åkerö är att denna sort är mottaglig för fruktträdskräfta. Så denna odling kommer att vårdas med omsorg.