Sara Bäckmo skriver att täckodling skapar den bästa jorden. Jag är absolut inte motståndare till täckodling och tycker mycket om hennes blogg. Men här håller jag inte med och menar att tolkningen av mätresultaten har flera fel. Jag gjorde själv en jordanalys för några år sedan och anser att det är viktigare att fokusera på brister än på överskott.
1. Högt näringsinnehåll – inte bäst
Sara skriver att hennes täckodlade jord har mycket högt näringsinnehåll och att täckodling därför är bäst. Men alla växter vill inte ha mycket näring. Det är delvis därför medvetna odlare har en växtföljd. Vissa växter som kål, purjolök och pumpor vill ha mycket näring och kan hantera högt näringsinnehåll. Lök, rotfrukter och potatis får försämrad kvalitet om de får för mycket näring. De får sämre lagringsegenskaper och kan även få dålig smak om de gödslas för hårt.
2. Mycket fosfor – ett miljöproblem
Jordanalysen som Sara Bäckmo gjort visar att fosforhalten i jorden går utanför den femgradiga skalan. Men det är inte något positivt. Överskott av fosfor – mer än växterna kan ta upp – orsakar fosforläckage och strider direkt mot miljömålen. Det finns ett skäl till att ”Lantbrukare som har klass tre på sin jord tillsätter inte fosfor vid gödsling” och det beror på att det finns en gräns när fosfor övergår från att vara nyttig till att vara skadlig. Nu är knappast Sara Bäckmos odlingar det största hotet mot Östersjön – men jag menar att det är fel att framställa extrema fosforhalter som något positivt.
3. Brister viktigare än överskott
När jag läser hennes text verkar det som att hon ser extrema överskott och höga värden som något enbart positivt. Men markens bördighet styrs inte av överskott utan av brister. Växterna tar upp den näring de behöver, men det är det som saknas som bestämmer tillväxten. Även om det finns ett överflöd av makronäringsämnen som kväve, fosfor och kalium så kan skörden begränsas av andra brister. I min nyodling har jag tillexempel brist på koppar vilket begränsar många växter som kräver det.
4. Mullhalt är inte allt
Rent allmänt kan man säga att hög mullhalt är något positivt. Och det är inte överraskande att det är hög mullhalt i täckodling när det ständigt tillförs nytt organiskt material. Men även här finns en gräns när ett överskott inte längre visar sig i skördeökningar. En mullhalt på 21 procent är bara att gratulera men vi andra som lever med betydligt lägre halter kan få lika bra skördar om vi sköter jorden rätt.
5. Bästa pH beror på vad man odlar
Som Sara Bäckmo skriver är ett pH mellan 6 och 7 ett bra intervall för de flesta trädgårdsväxter. Men vad som är optimalt varierar beroende på vad man odlar. Många växter som potatis, kålrötter, rabarber och morötter trivs bra även i surare jord och en del växter som blåbär kräver det till och med. Det är inget fel att kalka om marken är försurad. Samtidigt är högt pH inget egensyfte och jag tycker att det oftast finns viktigare saker att lägga tid på.
Än en gång – jag är ett stort fan av Sara Bäckmo och uppskattar hennes blogg. Men det betyder inte att jag är överens om allt – trist vore väl det. Att både hon och jag kan odla framgångsrikt även om vi har helt olika uppfattningar om gödsel och användningen av humanurin i odlingarna ser jag som ett tecken på naturens mångfald och anpassningsförmåga.