Att så är att plocka sten

Annons
Dela gärna
De flesta arbetsmoment ute på mina åkrar har ett återkommande element – att bära sten. Och om jag efter ett antal timmar arbete ser ut som en grottmänniska så får det bli så.
De flesta arbetsmoment ute på mina åkrar har ett återkommande element – att bära sten. Och om jag efter ett antal timmar arbete ser ut som en grottmänniska så får det bli så.

Nu har jag ägnat ett par dagar åt sådd. Tänker hela tiden att det borde finnas ett effektivare sätt, ska bara komma på det. Men att bära sten kommer alltid att vara en del av livet här.

Hur noggrann jag än ärr så ser mina såbäddar ändå aldrig ut som i trädgårdstidningarna.
Hur noggrann jag än är så ser mina såbäddar ändå aldrig ut som i trädgårdstidningarna.

Att så stora växter som libbsticka och malört går rätt fort. Stora växter behöver stort plantavstånd och då är det bara att stega fram med trädgårdspassaren och släppa ner frön i fördjupningarna. Det är värre med de små, som timjan. Ska man ha 15–20 centimeter mellan plantorna blir det väldigt många såplatser när raderna är 40 meter långa. Sen är det knepigt med de riktigt små fröna. Jag hade malörtsfrön för 500 plantor men när jag sått 50 så var de slut. Nåväl – frön är billiga så det är bara att beställa mer.

Jag har min Earthway såmaskin, och den är förträfflig för vissa fröer. Helt hopplös med andra och det är dessutom rätt knepigt att ställa in plantavstånd. Det går att blockera såningshjulen med bivax men det är ändå ett rätt klumpigt sätt. För täta plantavstånd drar jag nu upp rader med trädgårdspassaren och sen går jag långsamt längs raden och släpper ner fröna i ett avkapat elrör. Fungerar hyfsat och är helt överlägset krypande i fältet. Sånt fick jag nog av för en livstid när jag gjorde lumpen. Ett knep jag lärde mig är att dra elröret i lite vinkel längs marken. Då bromsas fröna något och studsa inte iväg. Dessutom minskar risken att röret sätts igen av jord. Det är inte så kul när du kommer till slutet av en lång rad och inser att du inte sått något på ett bra tag utan bara fyllt ett plaströr med frön.

Annons

Många arbetsmoment på gården underlättas när man är två. Särskilt sådden där det är bra med extra händer.
Många arbetsmoment på gården underlättas när man är två. Särskilt sådden där det är bra med extra händer.

Behöver hitta ett effektivare sätt att dra upp riktigt långa rader som är både raka och har ett jämnt djup. Dessutom ett effektivare sätt att sortera ner fröna i elröret. Nu tar jag en nypa i taget och släpper. Men småfrön fastnar mellan fingrarna och blåser det dessutom kan man förlora många frön.

Nu är de flesta fröna i jorden. Har kanske tre sorter kvar och sen ska alla pluggplantorna ut. Sen börjar semestern…

Nu när drygt femton olia örter är sådda börjar jag få en rutin: Först plocka sten och rötter, sen fräsa. Plocka sten och rötter och sedan märka upp raden. Därefter avlutar jag med ett mäta plantavstånd och så. Sen är det dags för nästa rad.
Nu när drygt femton olika örter är sådda börjar jag få en rutin: Först plocka sten och rötter, sen fräsa. Plocka sten och rötter och sedan märka upp raden. Därefter avlutar jag med ett mäta plantavstånd och så. Sen är det dags för nästa rad.

 

Annons

2 reaktioner till “Att så är att plocka sten”

  1. Det här med radmarkering har jag funderat på mycket på senaste dagarna. Jag skulle vilja havet redskap som markerade rader och gjorde gropar för plantorna i ett svep. Googlar du Rolling row marker ser du ungefär vad jag tänkt. Rapport kommer på bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.