Att sörja en äppelodling

Av mina närmare 200 äppelträd har alla blivit skadade av hjortar och rådjur. En del kanske överlever – men allt för många har blivit ringbarkade.
Av mina närmare 200 äppelträd har alla blivit skadade av hjortar och rådjur. En del kanske överlever – men allt för många har blivit ringbarkade.

Ni som följer mig vet hur mycket arbete jag lagt ner på min äppelodling. När jag insåg vidden av hjortarnas härjningar för några veckor sedan kändes det rätt hopplöst. Nu har jag i alla fall accepterat hur det ser ut och börjat se framåt.

Förra årets stora projekt var planteringen av min äppelodling. Marken som ursprungligen var granskog har brutits och gröngödslats. Jag har satt stolpar och planterat närmare två hundra träd och förra sommaren tillbringade jag med att dra vattenslangar för att få träden att överleva torkan.

Dessutom har jag i två års tid arbetat med att stängsla runt gården för att få ha odlingarna i fred. Ändå var det inte tillräckligt.

Hjortar och rådjur har ändå tagit sig in. De har krupit in vid diken, trängt sig genom häckar och allt eftersom jag byggt på stängslet kommit närmare och närmare huset. Idag går de in och ut precis vid mitt köksfönster.

Hjortarna har hittat vägar in trots all stängsling. Här använder de ett skogsdike som passage. De trädstammar jag lagt tvärs över diket lyckas de på något sätt knuffa undan.
Hjortarna har hittat vägar in trots all stängsling. Här använder de ett skogsdike som passage. De trädstammar jag lagt tvärs över diket lyckas de på något sätt knuffa undan.

Jag har fått många goda råd om hur jag ska hantera situationen. Att skjuta och äta är ett alternativ – om det varit enstaka djur. Men att reducera den exploderande dovhjortsstammen på egen hand är inte realistiskt. Och nu är det som det är.

Kylskåpet är fullt av ympris och i maj startar mitt stora räddningsprojekt. Jag ska ympa alla träd som blivit förstörda och förhoppningsvis går de flesta att rädda. Nedre delan av stammarna har haft gnagskydd och jag tror träden fick en bra etablering förra året. Sen gäller det att bättra på stängslingen ytterligare. Jag kommer att dra fler eltrådar och bygga grindar vid huset – allt för att försvåra för odjuren.

Och förhoppningsvis kommer den dag då jag till och med kan odla sallad utan att få den uppäten i förtid.

Jag hade hoppats på att få min första skörd redan i år, men som det ser ut nu får jag vara glad om träden överlever.
Jag hade hoppats på att få min första skörd redan i år, men som det ser ut nu får jag vara glad om träden överlever.

10 reaktioner till “Att sörja en äppelodling”

 1. Har du någon uppfattning om hur stor flock det rör sig om? Jag utfodrar ”mina” och slipper svåra skador tack vare det, det är enklare att äta fodret. Det enda som blir nedbetat är körsbärsbusken precis intill foderstället. Ett år testade jag ett medel utvunnet från tall som jag sprutade på, fick av en forskare vid universitetet, och det funkade också jättebra. Men det har varit svårt att få till kommersiell produktion, bland annat för att kemikalielagarna är så hårda.

  1. Tyvärr har vi stora flockar här i Sörmland. Innan jag fick upp stängslet hade jag regelbundet flockar på mellan 10 och 20 hjortar utanför huset på kvällarna. Nu går de i mindre flockar på fyra, fem djur. Sen har rådjuren återvänt efter att ha varit borta några år. Men kanske ändå ska testa, grannen har en åtel ett par hundra meter bort och jag kanske skulle hjälpa honom med den.

 2. Tråkigt! Du får fokusera på allt som du åstadkommit som inte är förstört – bevattning, stängsel osv… Hoppas du lyckas rädda träden.

  Här har vi också vilt såklart med angrepp på fruktträd. En granne har två hundar – där blir det inget uppätet! Hundarna skäller lite inifrån huset när viltet närmar sig, då vänder de.

  1. Både hund och hjortar har blivit lite blasé här. De är så vanliga att hon bara skäller och jagar dem om jag säger till. Och hjortarna går bara ut till skogsbrynet tills vi gått därifrån…

 3. Shit, jag hade nog pepprat dem (när tiden var, nu är det väl bara kalv?) vare sig det hjälper eller ej. (Hade gärna köpt hjort av dig om du kan få till styckning).

  1. Den dagen kommer! Problemet är att jag inte har utrymme för styckning och hantering av köttet. Har styckar både rådjur och vildsvin i ett litet kök – och det är inget jag gör om, särskilt när jag har livsmedelsproduktion i samma lokal…

 4. En hundkoja vid odlingen. En hund med stor vaktinstinkt och lång löplina.

 5. Här i Örnsköldsvik har vi problem med Rådjuren. Lodjuren jagar dem och då söker de skydd inne i bostadsområdena. Klockan sex i morse räknade jag till ett 20-tal rådjur utan för mitt hus. Räkna med skador på fruktträd. 1,5 meter snö med skare som bär djuren gör att de når högt upp i trädkronorna. Ett enda träd skyr de, plommonträdet, Viktoria. Träden Opal är i det närmaste uppätet. Döda rådjur ligger det fullt av också. 20 meter från min häck ligger idag två kadaver. Alla i stort uppätna av Lodjur som härjar runt våra hus och som dag tid tar skydd i skogen. Vår katt ”Mannen” gör vad han kan, men han får hålla sig inne numera nattetid för att inte själv bli uppäten.

  1. Man kan känna en uppgivenhet när det blir så här. Jag minns en tid när man ropade på varandra när man såg hjortar eller rådjur utanför fönstret. Nu är till och med hunden blasé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.