Därför är jag mot GMO

Annons

EU-valet är i full gång och av någon anledning är GMO-frågan en tydlig blockdelare. GMO-förespråkarna och menar att tekniken är viktig för ett hållbart jordbruk och för att kunna föda världens växande befolkning. Jag menar att det är precis tvärt om.

24 maj kl 14 kan man visa sitt missnöje på Mynttorget i Stockholm.
24 maj kl 14 kan man visa sitt missnöje på Mynttorget i Stockholm.

SD, FP och M vill arbeta aktivt för att få in mer GMO i EU. C och KD är mer försiktiga.

S, V, MP och FI är motståndare till GMO.

Annons

De ideologiska motiven överlåter jag åt andra att analysera, men det finns ett antal rena överlevnadsaspekter som talar mot genmodifierade organismer.

Bioteknikföretagen som Monsanto hävdar att riskerna med GMO är försumbara. Ändå har de lagt ner enorma belopp på lobbying inom EU för att inte lagstiftningen ska göra företagen ansvariga för de skador som GMO orsakar.

GMO sprider sig

Det blir hela tiden svårare att hitta GMO-fri mat. Den genmodifierade sojan till exempel är så dominerande att det blir dyrt att hålla isär den från den ursprungliga varianten. Därför vill till exempel Arla lätta på bestämmelserna för GMO i djurfoder. Inte för att den modifierade sojan är bättre – utan för att det redan är dyrt att hitta soja som inte är förorenad av GMO. GMO sprider sig.

I de länder där man odlar GMO i större utsträckning får man räkna med att hitta pollen med förändrade gener i honungen. Det blir alltså svårare att hitta GMO-fri honung. Och det antingen man vill eller inte.

GMO1GMO-förepråkarna hävdar som sagt att riskerna  är försumbara. Det finns säkerhetsavstånd till fälten, genmodifierade träd ska skördas innan de kommer i blomning etc etc. Det kommer inte att ske några misstag. GMO är lika säkert som kärnkraft, lika säkert som DDT var på 50-talet. Själv är jag skeptisk.

GMO är lönsamt – för Monsanto

Men kan inte GMO vara lösningen på svält i världen? Idag är det inte så. Genteknik är dyrt och svältande människor är ingen lönsam marknad. Istället inriktas forskningen på att ta fram växter som tål bekämpningsmedel. På så sätt kan Monsanto tjäna pengar i flera led:

  • Monsanto äger de växter de modifierat. De äger också alla frön som kommer från de växterna. Så om man odlar Monsantos grödor måste man köpa sina frön från företaget och  betala årliga licensavgifter för att de växer på din mark.
  • Monsanto äger också de bekämpningsmedel som grödorna tål. Så ska du ha någon nytta av de frön du köpt och den licens du betalar så måste du också varje år köpa bekämpningsmedel från företaget. Och eftersom grödorna tål mer bekämpningsmedel köper du mer.
  • Monsanto har också en aggressiv juridisk avdelning. Om de gener som Monsanto äger skulle sprida sig till din mark – så kommer Monsanto att stämma dig för att du inte betalat licenspengar till företaget. Detta görs redan idag. Och juridiken används mot bönder både i USA och i tredje världen.

Kanske kan en ideellt finansierad forskning ta fram GMO som ger högre skördar, men är det rätt ända att börja i? Beror svälten och orättvisorna i världen på att vi inte tagit fram nya patenterade livsformer? Eller kan det ha med fördelningspolitik att göra?

Dela gärna
Annons

2 reaktioner till “Därför är jag mot GMO”

  1. Fantastiskt bra skrivet Anders ! Blev alldeles glad i hela kroppen över hur väl du förklarar något som inte är så lättförklarat..

    1. Lättförklarat är det inte men man behöver kanske inte ge sig in på risker med horisontell genöverföring och risker med monokulturer. Det räcker med att jag vill ha en möjlighet att välja bort något från matbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.