
Den plötsliga vårvärmen kan trigga igång blomningen hos rabarberna, och vill man ha en stor skörd är det bäst att skära av dem så tidigt som möjligt.
Alla rabarbersorter är inte lika benägna att sätta blommor. En av de mer flitiga blomsättarna är Victoria, en av våra vanligaste odlingsrabarber. Skär man inte bort blommorna kan man få betydligt minskad skörd.
När rabarberplantan börjar blomsättningen sker en omställning i växten. Den energi som normalt går till att skapa nya stjälkar går istället till att framställa en kraftfull blomma i mitten på plantan. Det går ut över produktionen av stjälkar med minskad skörd som följd.
Det är främst äldre rabarberplantor som blommar och de första två–tre åren är det sällan ett problem. Har man några enstaka plantor i trädgården behöver man inte heller bekymra sig. Har man rabarber bara för hushållet lär ett par plantor räcka bra, även om de blommar.

Men för oss som odlar rabarber i lite större skala kan blomningen skapa ett betydande skördebortfall. Och plantan tar ingen skada av att man tar bort blommorna. Ärligt talat är rabarberblomman ändå ingen skönhet och kulle man spara dem för att få frön så är de ändå inte sortäkta.
Mig veterligen så finns det bara en sortäkta frösort och det är just Victoria. Även om den är en populär sort så är det ingen av mina favoriter. Främst för att den har dålig rödfärgning och dessutom tenderar att bli träig framåt sommaren.
En annan sak att tänka på nu när det är varmt är att rabarber behöver mycket vatten. Avdunstningen från bladen är stor. Men tänk på att helst vattna med droppslang – vattning med spridare blöter ner bladen och ökar risken för svampangrepp.