Din guide till livet på landet

Hälften av rabarberna jordade

Nu är planteringen i full gång. Tycker det var en bra idé att dra upp fåror med potatiskuparen, tyvärr tardet tid för en nybörjare att få ordning på även de enklaste jordbruksredskap, så det blir hela tiden en avvägning: kommer den tid jag lägger på redskapen att bli en besparing i slutändan?
Nu är planteringen i full gång. Tycker det var en bra idé att dra upp fåror med potatiskuparen, tyvärr tar det tid för en nybörjare att få ordning på även de enklaste jordbruksredskap, så det blir hela tiden en avvägning: kommer den tid jag lägger på redskapen att bli en besparing i slutändan?

Äntligen har jag kommit igång med rabarberna. De har hängt som ett mörkt moln över alla aktiviteter här på gården – men snart kan jag ta itu med nya bekymmer.

I tisdags blev täckdikningen äntligen klar och sen har jag kalkat plöjt och harvat. Skulle ha sått också men det är ett ändlöst arbete med att plocka upp alla rotbitar och stenar som dyker upp ur fältet. Och rabarberna har prioritet.

 

Första raden gjorde jag som planerat, men det blir för jobbigt att ligga på knä ute i fält och gräva genom markduk, sten och rötter med en liten planteringsspade.
Första raden gjorde jag som planerat, men det blir för jobbigt att ligga på knä ute i fält och gräva genom markduk, sten och rötter med en liten planteringsspade. De blå tunnorna har jag för att frakta ut hönsgödseln.

Första dubbelraden gjorde jag efter alla konstens regler. Gödslade, täckte med Mypecks och tillbringade sedan timme efter timme med att klippa hål i markduken, gräva hål för rabarberroten och täcka igen. Efter 50 rabarber var jag helt slut och insåg att jag måste ta några genvägar.

Nu använder jag potatiskuparen till traktorn och drar upp tre fåror. Sen gräver jag hål med vanlig spade, lägger ner rabarbern, och sparkar ner jord. På så sätt fick jag ner 100 rabarber på ett par timmar. Tänker att gödsling och täckning får bli senare projekt. Viktigast är ändå att få knölarna i jorden. De har inte mått bra av att ligga så länge i ladugården – en del har börjar torka, några har ruttnat och flera har mögelfläckar. Så jag får se hur många som överlevt.

Men nu är det som det är. Ingen idé att gråta över spilld mjölk men nästa gång jag beställer många plantor ska jag se till att dubbelkolla leveransdatum och se till att jag har möjlighet att få dem i jorden direkt. Annars är det lika bra att vänta ett år.

Till slut var alla rabarberna i jorden.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter