Mina ogräs: Tussilago

I höstas fräste jag den här marken och hästhovens rotdelar skickar nu upp blommor här och var på fältet.
I höstas fräste jag den här marken och tussilagons rotdelar skickar nu upp blommor här och var på fältet.

Tussilago, eller hästhov, är ett uppskattat vårtecken. Men den kan också vara ett elakt ogräs om den får utrymme till det. Lättast är det att acceptera den vid landsvägskanten.

Tussilagon är ett rotogräs, den sprids alltså främst genom rotutlöpare. Och den är inte lätt att komma åt. Rötterna ligger i flera våningsplan och på bara någon kvadratmeter kan det finnas flera hundra meter rötter. Och de tränger djupt ner, djupare än man orkar gräva.

Tussilagon är ett klassiskt vårtecken – och ett tidigt ogräs. Bara att ge sig ut och plocka.

Om man odlar utan gifter kan tussilago bli besvärlig. Rötterna ligger under plogdjup, så plöjning har bara begränsad effekt. Fräser man sönder de ytliga rötterna så kan rotdelarna spridas över fältet.  Avslagning har liten effekt, det stora rotsystemet gör att tussilagon snabbt kommer igen.

Den här lilla blomman har nästan bara en svag punkt – den behöver mycket ljus. Marktäckning är mycket effektivt, liksom att odla skuggande grödor.

Eftersom tussilago ofta växer fläckvis så kan det också vara effektivt att handrensa. Tar man bort alla uppkomna plantor varannan eller var tredje vecka så kommer rotsystemet till slut att förtvina. Men som med alla rotogräs gäller det att inte ge upp.

Tussilagon ger sig inte lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version