Jag har många goda och smakliga örter på gården, men kommer det till fräschhet och friskhet finns det ingen som slår citronmeliss.
Citronmeliss (Melissa officinalis) är härdig i stora delar av landet bara den får stå hyfsat skyddat och väldränerat. Höjden kan variera men runt en halvmeter är vanligt. Har den väl etablerat sig är den dessutom hyfsat konkurrenskraftig mot ogräs.
Jag har en citronmeliss som jag planterade för flera år sedan och nu växer i ett övergivet land bland nässlor och skräppa. Ändå går den att skörda varje år och den kommer troget tillbaka.
Jag brukar använda den i alla rätter där man vill ha lite citrussmak och friskhet. I yoghurtsåser, majonäs, sockerkakor och till kyckling, fisk och skaldjur. En favorit är iste på citronmeliss:
- Koka upp två liter vatten med 1 dl socker.
- När det börjar svalna lägger du i en deciliter hackad citronmeliss, lika mycket grönmynta och slutligen saften av två limefrukter. Låt det dra i kylen över natten och nästa dag silar du drycken och serverar med is i.
Citronmeliss kan skördas under hela säsongen och kan också torkas vid låg temperatur. Smaken är bäst innan blomningen, men låt gärna plantorna gå i blom ändå. Även om blommorna är små och oansenliga är det mycket uppskattade av bina och den har en lång blomning – från juli till september.
Om man odlar den som ettårig får man bäst skörd på lerig jord, men övervintringen blir bättre på lättare jordar. Citronmelissen är flerårig men efter fyra–fem år är det dags att dela plantorna.
Den är också en gammal läkeväxt som namnet antyder och ansågs verka lugnande på hjärtat och dämpa oro. Den kallas också för Hjärtansfröjd och användes medicinskt som brännvinskrydda.
SparaSpara
SparaSpara