
Nu känns det att vintern börjat tappa greppet. Nätterna är fortfarande kalla – men dagtid segrar solen över vintern och tar ny mark varje dag. När snön smält är nästa steg att tjälen ska gå ur jorden.
Snösmältning är nog bra men vi som brukar jorden behöver vänta ett tag till. Första stegen är att marken ska tina – att tjälen ska gå ur jorden. Snösmältningen i sig är ett tecken på att marktemperaturen börjar stiga. Först försvinner snön där solen ligger på och under en del träd som fungerar som solfångare. Genom att ta några bilder under snösmältningen kan man få lite ledtrådar om trädgårdens mikroklimat.

Hos mig syns det rätt tydligt att mina gärdens kallaste delar ligger på sydsidan där de skuggas av angränsande skog. Lite kan man luras av att jord i svartträda behåller snötäcket längre. Det beror på att växtligheten fungerar som ett isolerande täcke och hindrar tjälen från att gå ner lika djupt.
När snösmältningen är över och tjälen släppt så är jorden fortfarande vattensjuk och det är för tidigt att börja med odlingsförberedelser. I det här skedet är jordstrukturen känslig och man ska akta sig för att gå på marken – eller att köra ut med maskiner. Det är först när jorden reder sig som vårbruket kan komma igång på allvar.

Att jorden reder sig innebär att vattnet hunnit sjunka undan så att marken inte längre är vattensjuk. Men det finns fortfarande mycket fukt i jorden. Den här vårmusten – som det kallas vill man utnyttja för sådd. Gräs sår man till exempel med fördel under den här perioden.
Andra växter får man vara mer försiktig med eftersom de inte är lika tåliga mot frost. Mycket av det man försått inomhus behöver vänta tills frostrisken är över och där får man alltid göra en egen bedömning. Även i Sörmland händer det att frosten biter till även i början på juni. Men man kan inte vänta hur länge som helst. Ibland måste man chansa. Vår svenska odlingssäsong är begränsad och vill man ha resultat – så får man bita i det sura äpplet emellanåt.
