
Jag har medvetet använt C-ordet i rubriken eftersom det är ordet cannabis som används i narkotikalagstiftningen. Här tänkte jag reda ut vilka undantag som gäller för oss som vill odla Cannabis – eller hampa som vi säger i dagligt tal.
Grundregeln är att växten Cannabis (både C. sativa och C. indica) är klassad som narkotika. Därför är den olaglig att odla, inneha och sälja. Men, det finns ett undantag, och följer man reglerna så är både odlingen och växten i sig undantagna i narkotikalagstiftningen.
Det finns många missförstånd om vad som gäller men så här ser lagstiftningen ut. För att en hampodling ska vara laglig ska två villkor vara uppfyllda:
-
- Hampan ska vara av en sort som berättigar till jordbruksstöd. Jordbruksverket publicerar varje år en lista över vilka sorter som är godkända.
- Du måste ha lämnat in en ansökan om jordbruksstöd för din odling.
All annan hampodling räknas som narkotikaproduktion.

Vanliga missförstånd när det gäller första punkten är att THC-halten (THC är den rusgivande substansen i Cannabis) är avgörande. Men det är bara indirekt sant och av mindre intresse för odlaren. Det är EU som fastställer vilka sorter som är godkända och tar då hänsyn till den genomsnittliga halten av THC. Den ska då vara under 0,2 procent – en bråkdel av halten i den Cannabis som används som narkotika. Men som odlare är THC-halten inte ditt problem. Om sorten är godkänd av EU och finns med på Jordbruksverkets lista så är första villkoret för att odla cannabis lagligt uppfyllt.
Det vanligaste missförståndet angående punkt två är att man måste ha fyra hektar odlingsmark och stödrätter för att få odla hampa. Det är inte sant. Vill du ha EU-stöd för din odling så måste dessa villkor vara uppfyllda. Men för att odlingen ska vara laglig räcker det med att ansöka. Vad som då händer är att du får avslag på din ansökan om stöd – men eftersom du sökt stöd är odlingen registrerad och därmed laglig. Din odlade Cannabis är inte längre Cannabis i narkotikastrafflagens mening.
Hur jag gjorde steg för steg:
- Eftersom jag har ett jordbruk hade jag redan ett kundnummer hos Jordbruksverket – annars får man skaffa det hos sin Länstyrelse. Man kan då passa på att aktivera SAM internet – den tjänst man använder för att söka jordbruksstöd.
- Eftersom jag inte sökt stöd tidigare fick jag rita upp mina skiften (åkrar) i systemet och för varje skifte ange att jag planerar att odla hampa där.
- Senast den 12 april måste jag meddela länsstyrelsen vilken sort jag tänker odla.
- Senast sista juli måste jag skicka in originaletiketten från utsädet till länsstyrelsen.
- Sen är jag helt laglig.
Jag tänker också av ren artighet meddela polisen var jag odlar hampa. Detta för att slippa nattliga tillslag på gården om någon förbipasserande rapporterar vad som växer här.
Varför man ska odla drogfri hampa har jag skrivit om här: Hampa – en riktig nyttoväxt och här Cannabis är medicin