Odla Cannabis lagligt – så gör du

Ett fält med hampa – och det är lagligt att odla cannabis om två villkor är uppfyllda.
Ett fält med hampa –  det är lagligt att odla cannabis om två villkor är uppfyllda. Foto: AdobeStock

Jag har medvetet använt C-ordet i rubriken eftersom det är ordet cannabis som används i narkotikalagstiftningen. Här tänkte jag reda ut vilka undantag som gäller för oss som vill odla Cannabis – eller hampa som vi säger i dagligt tal.

Grundregeln är att växten Cannabis (både C. sativa och C. indica) är klassad som narkotika. Därför är den olaglig att odla, inneha och sälja. Men, det finns ett undantag, och följer man reglerna så är både odlingen och växten i sig undantagna i narkotikalagstiftningen.

Det finns många missförstånd om vad som gäller men så här ser lagstiftningen ut. För att en hampodling ska vara laglig ska två villkor vara uppfyllda:

  1. Hampan ska vara av en sort som berättigar till jordbruksstöd. Jordbruksverket publicerar varje år en lista över vilka sorter som är godkända.
  2. Du måste ha lämnat in en ansökan om jordbruksstöd för din odling.

All annan hampodling räknas som narkotikaproduktion.

Tappade fågelfrön är ingen ursäkt – har du inte sökt stöd för din odling så är det narkotikaproduktion. Foto: AdobeStock
Tappade fågelfrön är ingen ursäkt – har du inte sökt stöd för din odling så är det narkotikaproduktion. Foto: AdobeStock

Vanliga missförstånd när det gäller första punkten är att THC-halten (THC är den rusgivande substansen i Cannabis) är avgörande. Men det är bara indirekt sant och av mindre intresse för odlaren. Det är EU som fastställer vilka sorter som är godkända och tar då hänsyn till den genomsnittliga halten av THC. Den ska då vara under 0,2 procent – en bråkdel av halten i den Cannabis som används som narkotika. Men som odlare är THC-halten inte ditt problem. Om sorten är godkänd av EU och finns med på Jordbruksverkets lista så är första villkoret för att odla cannabis lagligt uppfyllt.

Det vanligaste missförståndet angående punkt två är att man måste ha fyra hektar odlingsmark och stödrätter för att få odla hampa. Det är inte sant. Vill du ha EU-stöd för din odling så måste dessa villkor vara uppfyllda. Men för att odlingen ska vara laglig räcker det med att ansöka. Vad som då händer är att du får avslag på din ansökan om stöd – men eftersom du sökt stöd är odlingen registrerad och därmed laglig. Din odlade Cannabis är inte längre Cannabis i narkotikastrafflagens mening.

Hur jag gjorde steg för steg:

 1. Eftersom jag har ett jordbruk hade jag redan ett kundnummer hos Jordbruksverket – annars får man skaffa det hos sin Länstyrelse.  Man kan då passa på att aktivera SAM internet – den tjänst man använder för att söka jordbruksstöd.
 2. Eftersom jag inte sökt stöd tidigare fick jag rita upp mina skiften (åkrar) i systemet och för varje skifte ange att jag planerar att odla hampa där.
 3. Senast den 12 april måste jag meddela länsstyrelsen vilken sort jag tänker odla.
 4. Senast sista juli måste jag skicka in originaletiketten från utsädet till länsstyrelsen.
 5. Sen är jag helt laglig.

Jag tänker också av ren artighet meddela polisen var jag odlar hampa. Detta för att slippa nattliga tillslag på gården om någon förbipasserande rapporterar vad som växer här.

Varför man ska odla drogfri hampa har jag skrivit om här: Hampa – en riktig nyttoväxt och här Cannabis är medicin

13 reaktioner till “Odla Cannabis lagligt – så gör du”

 1. Hej Anders. Jag har själv planer på att börja odla industriell hampa.
  Har läst lite olika dock angående reglerna…en del påstår att man måste ha minst 4 hektar, men som jag fattat det gäller detta för att få gårdsstöd, men det är INTE olagligt att odla på mindre yta, så länge du SÖKER stödet…är det korrekt uppfattat?

  Tack för en bra informativ blogg!

  Mvh Erik.

  1. Precis så! Jag tror bakgrunden är att i och med ansökan så vet myndigheterna precis var och vilken sort du odlar vilket minimerar risken för fusk.

   1. Men om jag har åkrarna och inte odlar där utan bara ett par plantor hemma i lägenheten, vad gäller då för odlingen i lägenheten om jag har fått tillstånd?

 2. Har du kommit igång med odling eller bara fixat tillståndet?
  Väldigt intressant växt, och väldigt aktuell för närvarande iom ”cannabisvågen” som sveper över världen..

 3. Har en lägenhet och undrade om det skulle gå i en kruka eller något liknande. Eller blir det ej lagligt då, om inte måste jag ändå söka?

 4. Och om man vill odla medecinal cannabis ska man söka om det då hos läkemedelsverket?

 5. hur gör man under vintern can man lämna själva plantan efter att skörden och inte behöva planta året efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.