
Var på ett sedan länge inplanerat besök på Julitas äppeldagar och passade på att få mina fyra äppelträd sortbestämda av experterna. En äppelsort från min gård hade de aldrig sett förut.


Nu är det kanske inte riktigt lika spännande som det låter. Det finns mängder av okända äppelsorter. Planterar man en kärna från ett äpple så blir det en ny sort, och i de flesta fall en sämre sort än ursprungsträdet. Ska man ha en bestämd äppelsort måste den förökas med sticklingar.
Gott om frukt

Bortsett från mitt mysterieäpple har jag tre äppelsorter på gården: Sävstaholm i hönsgården, Lobo utanför huset och ett Oranieträd under kraftledningen vid ladugården. Alla träden har gett gott om frukt i år och det tror jag beror på bina.
Men tillbaka till Mysterieäpplet. Jag gillar det. Det ger små syrliga äpplen med frisk smak, och även om trädet är gammalt och snudd på ihåligt så ger det gott om frukt.
Mina äppelsorter
(Julita gårds beskrivningar från äppelutställningen.)

Sävstaholm: Fint, mört, saftigt med god sötsyrlig arom. Kan bli glasigt (betyder att cellerna gått sönder och saften runnit ut i mellan dem, fruktköttet blir då genomskinligt). Mognar i augusti och håller sig ett par veckor.

Lobo: Mört, saftigt, sött fruktkött med svag syrlighet. Fin arom som kan dra åt jordgubbe. Mognar i oktober och kan hålla sig till nyår.

Oranie: Mört, saftigt, sötsyrligt fruktkött. Ytterst fin arom. Kan bli glasigt. Mognas i september och kan hålla en månad.

