Efter tre försök att få frön från ramslök att gro har jag gett upp. Nu blev det lökar istället – och det blev det första jag planterade ute i år.
Ramslök (Allium ursinum) är härdig i stora delar av landet om den får ett skyddat läge och väldränerad jord. Den trivs i skugga–halvskugga och växer vild på enstaka platser i södra Sverige där den kan breda ut sig och sprida en tydlig vitlöksdoft omkring sig. Tyvärr fungerar den dåligt i kruka.
Som mat använder man vanligtvis bladen men hela plantan går att använda. Så länge man är säker på att det inte är den giftiga liljekonvaljen som kan se snarlik ut. Ramslök skördas på våren och har håller sig högst ett par dagar i kylskåp, så det är en primör man bara kan avnjuta under en kort period.
Jag har valt ut den mest skuggiga delen av åkern som ramslöksodling och planterat två rader med lökar med en halvmeters avstånd. Min förhoppning är att de ska trivas och sprida sig. Där den trivs kan den till slut täcka stora områden och dess doft kan till och med upplevas som besvärande.
Innan jag satte lökarna spridde jag ut lite av hönsgödseln från förra året samt en skottkärra med kalk eftersom ramslöken uppskattar kalkhaltig jord. Egentligen borde jag ha vänt ner både gödsel och kalk men eftersom jorden inte reder sig än så fick jag improvisera lite. Sen ska lökarna planteras rätt djup med 5–10 cm jord ovanför löken.
Det är lite dubbelt – ramslöken ska i jorden så tidigt som möjligt och de lökar jag fick med posten gillar inte att ligga och vänta. Så det var bara att rätta sig efter förutsättningarna. Hittade ett ställe som säljer svensk ramslök och fick leveransen bara efter ett par dagar.
Nu är de i alla fall i jorden – så det är bara att luta sig tillbaka och hoppas på det bästa.