Den värme som varit nu i maj har satt rejäl fart på mina rabarber. Nu försöker jag skörda rabarber varje dag för att fylla upp frysen.
De flesta rabarbersorter är lättdragna och lossar fint när man drar i stjälken. Mina stora Goliath drar jag helst med båda händerna eftersom det annars finns risk att jag knäcker stjälken. Ingen katastrof men det är lättare med hanteringen om man har fullstora stjälkar.
Vill du följa vad som händer här på gården? Skriv upp dig på mejlistan i spalten till höger.
Försöker skära mellan femton och tjugo kilo om dagen eftersom det är vad frysen klarar av. Har fler frysar men eftersom jag håller på med att renovera ladugården är de utlokaliserade. Och femton kilo tar ett par timmar att skörda rabarber, skiva och förpacka dem. Har du ett tips om en bra maskin för att skiva rabarber i 3-4 cm bitar så är jag tacksam. Det tar lång tid att kapa dem med kniv.
Har funderat på en vanlig skärmaskin men de flesta verkar inte klara mer än 15 mm skivor. Skulle gärna komma upp i minst 30 mm eftersom tunna skivor släpper saften för snabbt och då blir det ohanterligt vid pressningen.
När jag kommer hem från fältet börjar jag med att skölja dem för att få bort eventuell jord och damm. Sen delar jag stjälkarna i mindre bitar och stoppar dem i fryspåsar. Det finns ett alldeles speciellt skäl till att jag fryser alla rabarber och det har jag skrivit om här.
Om allt går som det ska kommer jag att få runt 300 kilo rabarber i år och vara rätt självförsörjande med råvaror till rabarberglöggen i jul. Jag har lite problem med stjälkflyn men genom att skörda intensivt och plocka bort alla angripna stjälkar hoppas jag kunna minska problemet.
SparaSpara