Din guide till livet på landet

Skörda rabarber – så mycket som frysen klarar

När jag ska skörda rabarber använder jag trädgårdstraktorn, en kniv och ett par plastbackar. Ett hugg tar bort bladet, sen skrapar jag bort den döda blasten närmast roten. Numera tar jag bort bladen från odlingen för att minska risken för sjukdomar.
När jag ska skörda rabarber använder jag trädgårdstraktorn, en kniv och ett par plastbackar. Ett hugg tar bort bladet, sen skrapar jag bort den döda blasten närmast roten. Numera tar jag bort bladen från odlingen för att minska risken för sjukdomar.

Den värme som varit nu i maj har satt rejäl fart på mina rabarber. Nu försöker jag skörda rabarber varje dag för att fylla upp frysen.

De flesta rabarbersorter är lättdragna och lossar fint när man drar i stjälken.     Mina stora Goliath drar jag helst med båda händerna eftersom det annars finns risk att jag knäcker stjälken. Ingen katastrof men det är lättare med hanteringen om man har fullstora stjälkar.


Vill du följa vad som händer här på gården? Skriv upp dig på mejlistan i spalten till höger.


Försöker skära mellan femton och tjugo kilo om dagen eftersom det är vad frysen klarar av. Har fler frysar men eftersom jag håller på med att renovera ladugården är de utlokaliserade. Och femton kilo tar ett par timmar att skörda rabarber, skiva och förpacka dem. Har du ett tips om en bra maskin för att skiva rabarber i 3-4 cm bitar så är jag tacksam. Det tar lång tid att kapa dem med kniv.

Det tar väldigt lång tid att dela upp rabarber i småbitar och jag funderar på vilken sorts maskin som skulle kunna sköta det arbetet effektivare.
Det tar väldigt lång tid att dela upp rabarber i småbitar och jag funderar på vilken sorts maskin som skulle kunna sköta det arbetet effektivare.

Har funderat på en vanlig skärmaskin men de flesta verkar inte klara mer än 15 mm skivor. Skulle gärna komma upp i minst 30 mm eftersom tunna skivor släpper saften för snabbt och då blir det ohanterligt vid pressningen.

Den här lille krabaten ska bli ett stjälkfly. Den gräver gångar i växter som rabarber och potatis vilket får dem att vissna. På sensommaren förvandlas den till en nattfjäril som lägger ägg i jorden för att förstöra även nästa års skörd.
Den här lille krabaten (ca 4 cm) ska bli ett stjälkfly. Den gräver gångar i växter som rabarber och potatis vilket får dem att vissna. På sensommaren förvandlas den till en nattfjäril som lägger ägg i jorden för att förstöra även nästa års skörd.

När jag kommer hem från fältet börjar jag med att skölja dem för att få bort eventuell jord och damm. Sen delar jag stjälkarna i mindre bitar och stoppar dem i fryspåsar. Det finns ett alldeles speciellt skäl till att jag fryser alla rabarber och det har jag skrivit om här.

Om allt går som det ska kommer jag att få runt 300 kilo rabarber i år och vara rätt självförsörjande med råvaror till rabarberglöggen i jul. Jag har lite problem med stjälkflyn men genom att skörda intensivt och plocka bort alla angripna stjälkar hoppas jag kunna minska problemet.

SparaSpara

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter