
Den värme som varit nu i maj har satt rejäl fart på mina rabarber. Nu försöker jag skörda rabarber varje dag för att fylla upp frysen.
De flesta rabarbersorter är lättdragna och lossar fint när man drar i stjälken. Mina stora Goliath drar jag helst med båda händerna eftersom det annars finns risk att jag knäcker stjälken. Ingen katastrof men det är lättare med hanteringen om man har fullstora stjälkar.
Vill du följa vad som händer här på gården? Skriv upp dig på mejlistan i spalten till höger.
Försöker skära mellan femton och tjugo kilo om dagen eftersom det är vad frysen klarar av. Har fler frysar men eftersom jag håller på med att renovera ladugården är de utlokaliserade. Och femton kilo tar ett par timmar att skörda rabarber, skiva och förpacka dem. Har du ett tips om en bra maskin för att skiva rabarber i 3-4 cm bitar så är jag tacksam. Det tar lång tid att kapa dem med kniv.

Har funderat på en vanlig skärmaskin men de flesta verkar inte klara mer än 15 mm skivor. Skulle gärna komma upp i minst 30 mm eftersom tunna skivor släpper saften för snabbt och då blir det ohanterligt vid pressningen.

När jag kommer hem från fältet börjar jag med att skölja dem för att få bort eventuell jord och damm. Sen delar jag stjälkarna i mindre bitar och stoppar dem i fryspåsar. Det finns ett alldeles speciellt skäl till att jag fryser alla rabarber och det har jag skrivit om här.
Om allt går som det ska kommer jag att få runt 300 kilo rabarber i år och vara rätt självförsörjande med råvaror till rabarberglöggen i jul. Jag har lite problem med stjälkflyn men genom att skörda intensivt och plocka bort alla angripna stjälkar hoppas jag kunna minska problemet.
Alltid kul att läsa dina inlägg. Funderar:
”…då blir det ohanterligt vid pressningen…” Varför frysa och pressa senare? Vore det inte effektivare att pressa ut saften direkt och frysa den i stället? Skulle väl ta mindre plats, kanske till och med koka saften till ett konsentrat innan förvaringen.
Hälsningar från Schweiz.
/Fredrik
Hej Fredrik, frysningen spränger cellerna i rabarberns så jag får betydligt bättre utbyte vid pressningen. Har testat att frysa – pressa och frysa saften men då har jag fått problem med separation: Den röda färgen i saften lägger sig i botten.
Kul! Borde väl inte vara så svårt att bygga något? En ram med att antal blad på tvären med 3 cm emellan och fjädrar som öppnar när man släpper. Diskbart naturligtvis! Tänk typ minivariant av korsning mellan papperskniv av giljotintyp och vedkap med vagga. Med en korg för rabarberbladet i ena ändan – om du inte vill ta bot det i fält- en vipp på vaggan som släpper ner stjälken i ett avlångt tråg automatisk efter kapning. Jag tänkte att det blir två moment vippa ut vaggan placera rabarbern, två spakar (så man får väck fingrarna även om det går fort) som fäller in vaggan och skär. Måst väl vara en skärbräda i botten på vaggan eftersom rabarber ju är sega.
Har varit inne på samma tankar. Vore bra med en maskin som delar en hel stjälk direkt och sen låter bitarna falla direkt ner i fryspåsarna.
I Danmark hade man en slags giljotin för att skära rågbröd. I mitt barndomshem användes den faktiskt mest för att skära just rabarber. Man läggen en bunt i den och kör… Eggen bör vara nyslipad.
Här finns en av den typen, fast vår hade längre ”hylla” att lägga brödet/rabarbern på: https://www.dba.dk/broedskaerer-broedmaskine/id-1044973699/
I Danmark hade man förr en slags giljotin för att skära rågbröd, men i mitt barndomshem användes den mest för att skära rabarber. Via länken nedan hittar du skärmaskinen. Klingan ska vara nyslipad. Vår skärmaskin hade längre hylla och hette Ole, men principen är ju densamma. Man lägger dit en bunt rabarber och kör.
https://www.dba.dk/broedskaerer-broedmaskine/id-1044973699/
Det där verkar vara en riktigt bra lösning. Tack för tipset. Verkar inte som om de tillverkas lägger men ben marknaden verkar stor.