Två månader med torka – totalt mindre än 30 mm regn. Dessutom högsommartemperaturer en stor del av tiden. Då gäller det att använda vattnet med förnuft.
Överst på listan kommer förstås nyplanterade träd och buskar. Dels för att de är en stor investering och dels för att de inte haft en chans att skaffa sig djupa rötter. När de väl etablerat sig brukar de kunna klara torkan bra, men första åren kräver de omsorg. Precis som under torrperioderna förra året låter jag spridarna gå i äppelodlingen. Men inget duttande.
Vattna rejält vid torka
Lite vatten ofta kan göra mer skada än nytta. Det fuktar bara det översta jordlagret och då är det dit rötterna söker sig. Och med grunda rötter blir träden både vind- och torkkänsliga. Jag kör spridarna minst tolv timmar på varje plats så att träden får en rejäl rotblöta.
Följ livet på gården genom att prenumerera i spalten till höger.
Första prioriteringen var enkel men sen blir det svårare. Då måste man väga nytta mot tålighet och offra delar av trädgården. Perenner brukar ofta ha bra rotsystem men klarar inte hur mycket torka som helst. Så när det ser ut som det gör nu kanske man ska prioritera dem i alla fall. Jag kommer att sätta min blåbärsodling som nummer två efter äpplena. Blåbär är relativt torktåliga men har grunda rötter och om de ska orka bära frukt behövs vatten.
Chiliplantorna i växthuset har eget vatten så de behöver jag inte bekymra mig om. Värre då med rotfrukter och potatis. De behöver mycket vatten för att frodas men måste jag ställa dem mot fruktträd och bärbuskar så kommer jag att offra dem. Rabarberna med sina stora blad drar mycket vatten om man inte skördar. Bäst är att skörda och lämna bladen som marktäckning – om man inte har svampsjukdomar förstår.
Gräset får sköta sig självt
Längst ner på listan kommer gräsmattan. Jag är trygg med att den kommer att hämta sig även efter en lång torrperiod. Efter den torka vi har nu finns det gulla fläckar – men kommer regnet så hämtar den sig. Och nu är det i skuggpartierna – där mossan angrep i våras – som gräset trivs bäst.
Hur prioriterar du bevattningen?