Enligt SMHI:s statistik så är 20 mars det genomsnittliga datumet för vårens ankomst här i Sörmland. Hälften av åren kommer den alltså ännu senare. Den metereologiska våren i all ära, men växternas utveckling säger mer.

15 mars 2016 Först ut var föga överraskande vanlig snödroppe (Galanthus nivalis). Den finns rätt utbrett här i trädgården och växer i tuvor genom gräsmattan. Tätast växer de under mitt gamla gullregn. I år såg jag de första snödropparna runt 25 februari och nu är de i full blom trots att snön återvänt. En opålitlig mätare av våren.

26 mars 2016 Årets första krokus (Crocus vernus?) såg jag i fredags och nu ett par dagar senare tittar flera små tuvor upp ur gräset, både lila och vita. Vilken sort jag har vågar jag inte säga eftersom det finns en mängd att välja på. Men fina är de.

28 mars 2016 Ute på fältet såg jag idag hästhov (Tussilago farfara). Den kan ha dykt upp tidigare men den här tabellen över blomning är beroende av min uppmärksamhet så noteringen blir idag. Hästhoven tillhör inte mina favoriter utan jag ser den som ett ogräs.
Lövsprickning: Vildkaprifol

8 april 2016 Nu börjar Scillan eller Blåstjärnan (Scilla siberica?) som den också kallas sprida sig över gräsmattan. De första såg jag för ett par dagar sedan men nu har den tagit fart. På våren brukar stora delar av min gräsmatta vara täckt av scilla, och när de vissnar ner är det dags att klippa gräset för första gången.

9 april 2016 Här är de första vitsipporna (Anemone nemorosa) hos mig. Jag har inga mängder – och det går inte att jämföra med min barndoms vitsippeskog dit jag brukade gå med min mormor – men några enstaka dyker det upp i alla fall.



Idag såg jag även några blåsippor (Anemone hepatica), vårlök (Gagea lutea) och viol (Viola ?) som slagit ut på några platser runt huset.
Lövsprickning: Aronia, syrén, vinbär och fläder.

12 april Min pilgubbe har börja blomma och runt omkring i skogarna ser man de gula hanblommorna från olika salixarter. Salix är en av de viktigaste biväxterna eftersom den blommar tidigt och är ett säkert tecken på vårens ankomst. Alla salixarter är tvåbyggare – det finns alltså både han- och honträd och båda ger nektar till bina. Men det är bara hanträden som ger pollen – och pollen från salix är av högsta kvalité för bina. Det innehåller uppåt 50 procent protein som de behöver för att föda upp yngel.

19 april Nu har mina påskliljor (Narcissus pseudonarcissus) slagit ut och i rabatterna börjar pionerna veckla ut sina vinröda stjälkar. Scillan blommar för fullt och är flitigt besökt av bina.
Lövsprickning: Rönn

1 maj Flockar med narcisser av okänt slag har slagit ut på olika håll i trädgården. Vitsipporna blommar i stor mängd, men scillan börjar så smått att sloka.
Lövsprickning: Björk

3 maj Nu har jag sett de första maskrosorna (Taraxacum). Ett efterlängtat inslag – kanske inte av alla – men maskrosorna är ett viktigt tillskott för bina. Jag brukar alltid lämna de tätaste bestånden i gräsmattan så länge de blommar. Men innan frösättningen är jag snabbt där med gräsklipparen.

5 maj Förra sommaren planterade jag några dammväxter. Bland annat Kabbeleka (Caltha palustris) som nu blommar i dammen. Tycker det är en trevlig dammväxt som blommar tidigt – dessutom är den lite giftig så jag hoppas jag får ha den i fred.
Lövsprickning: Äpple, hassel, päron – ja det mesta är på gång nu

7 maj För något år sedan fällde jag ett gammalt fruktträd som stod och ruttnade nästan utan blad. Efter det kom det mängder av rotskott och förra sommaren kom det till och med ett plommon på trädet. Och nu är det fullt av blommor.

8 maj Brudspirean blommar för fullt och tack vare den hjälp jag fick av er förra året vet jag nu till och med vad den heter. Våren är här på riktigt.