När man hugger ved är det viktigt att tänka på logistiken. Genom att tänka efter före kan man spara mycket arbete. Veden ska flyttas så lite som möjligt, så se till att börja hugga på rätt ställe.
Egentligen börjar planeringen redan när du hämtar stockarna. Då kanske man är helt fokuserad på arbetet i skogen men försök att planera för slutmålet. Att veden ska ligga torkad i vedboden innan midsommar.
Det bästa är om stockarna kan sågas så att kubbarna hamnar bredvid vedbacken. Men inte där den kluvna veden ska ligga. Man flyttar hela tiden veden ett steg vartefter man processar den. Stockar–kubbar–färsk ved–torr ved–vedboden.
Det är lätt att göra tankefel. När man börjar hugga är det lätt att hamna i ett meditativt tillstånd medan högen växer. I början är det bara en liten hög, men efter ett par timmar kanske du märker att du blockerat en dörr. Eller en väg. Då blir det ett extra arbetsmoment bara för att flytta vedhögen någon meter.
Man får inte heller hoppa över något moment. Lägger du in färsk ved i vedboden torkar den dåligt och sprider dessutom fukt till omgivningarna. Den färska veden har oftast en fukthalt över 40 procent. Innan du lägger in den i vedboden bör den ner under 20 procent. Ved som ligger löst staplad i sol och med god luftcirkulation kan nå dit på en månad. Men ligger den tätt staplad inne i vedboden kan det ta ett halvår. Så ha inte för bråttom med att få in veden.
Och tänk över ditt vedbehov. Behöver du fälla några fler träd är det bäst att göra det nu innan värmen får saven att stiga.