Skyll inte på kossorna

Annons
Efter vallskörden – när kornas vinterfoder hämtats in – släpps korna ut på bete där de både äter från och gödslar marken.
Efter vallskörden – när kornas vinterfoder hämtats in – släpps korna ut på bete där de både äter från och gödslar marken.

För många verkar korna ha blivit en symbol för ondskan. De framställs som det största klimathotet och koskräcken spiller över till andra djur. En del uppfattar därför allt kött som ett klimathot – men det är en fantasi långt ifrån verkligheten.

Köttkonsumtionen har ökat kraftigt – och i vissa delar av världen är köttindustrin ett hot mot klimatet. Men det betyder inte att allt nötkött är problematiskt ut miljöperspektiv – och absolut inte att allt kött är det.

Många skolor engagerar sig och inför köttfri måndag. Gärna det, det går att leva på vegetarisk mat, men de som tror att en grönsaksdiet nödvändigtvis är bättre för klimatet  – dem kallar jag myggsilare.

Annons

Miljöbovar eller naturvårdare? För mig ingår dessa svenska ekologiska kor i ett kretslopp där de är med om att omvandla solljus till mat.
Miljöbovar eller naturvårdare? För mig ingår dessa svenska ekologiska kor i ett kretslopp där de är med om att omvandla solljus till mat.

Att sila mygg och svälja kameler – eller som det borde heta: Att sila kött och sen åka till Thailand. Det är hyckleri. I varje fall om man gör det av klimatskäl. En Thailandsresa motsvarar fyra års daglig köttkonsumtion (Naturskyddsföreningen) och även i ett normalsvenskt liv blir klimateffekten av en köttfri diet marginell.

Särskilt om man jämför med fläskkött, fågel och framförallt vilt. Viltkött är mer klimatsmart än grönsaker och baljväxter. Så om skolorna menar allvar med sitt klimatarbete borde de införa viltdagar under säsongen. Då kunde man också passa på att lära sig något om våra svenska viltarter.

Vilt är det mest klimatsmarta kött du kan äta – det har mindre klimatpåverkan än någon annan proteinkälla. Baljväxter inräknat.
Vilt är det mest klimatsmarta kött du kan äta – det har mindre klimatpåverkan än någon annan proteinkälla. Baljväxter inräknat.

Eller så kan man ha en ekologisk köttdag. Svenska ekologiska kor är en tillgång för naturen: Gräs är en fantastisk solfångare, och betande djur omvandlar detta till näring som människor kan tillgodogöra sig. Ibland jämför man hur mycket yta som krävs för producera kött jämfört med baljväxter. Men då förutsätter man att marken är utbytbar. Att det går att odla baljväxter på betesmark – och att man matar korna med baljväxter.

Gammal betesmark – tjugo år efter att korna försvann. Jag trivs bättre i öppna landskap.
Gammal betesmark – tjugo år efter att korna försvann. Jag trivs bättre i öppna landskap.

Svenska ekologiska köttkor bidrar inte bara med näring, utan ser också till att hålla naturbetesmarker öppna. Och det är ett av våra nationella miljömål. Antalet kor minskar i Sverige hela tiden och för oss är inte problemet att hitta tillräckligt med mat för korna utan att hitta tillräckligt många kor för att hålla kulturlandskapet öppet.

Så skyll inte på kossorna innan du sett över din livsstil med resor och köksrenoveringar. Däremot är det en alldeles utmärkt idé att välja bort importerat kött och gärna äta mer vilt.

Annons

Kommentera