Riktigt, riktigt god rabarbersaft

Annons
Här har jag gjort en omgång rabarbersaft. 12,5 kilo rabarber ger runt 40 flaskor.
Här har jag gjort en omgång rabarbersaft. 12,5 kilo rabarber ger runt 40 flaskor.

Har du tillgång till en fruktpress eller en råsaftcentrifug så kan du tillverka en rabarbersaft som slår allt du tidigare smakat.

Tillverkar man rabarbersaft på traditionellt sätt så kokas den två gånger – och varje gång kokar du bort aromämnen från rabarberna. Har man möjlighet att kallpressa dem istället så får man en rabarbersmak som man annars bara kan drömma om.

En av hemligheterna med att kallpressa rabarber är att man ska frysa dem först. Då går cellerna sönder och du får ut mer råsaft ur rabarberna. Tina rabarberna långsamt över natten och du kommer att se att de börjar safta av sig själva. Sen är det bara att börja pressa. Pressa långsamt så att alla smakämnen följer med. Receptet är enkelt, bara två ingredienser: rabarber och socker.

Annons

Med en frukt/äppelpress kan man göra en fantastiskt god kallpressad rabarbersaft. Det fungerar också med en råsaftcentrifug.
Med en frukt/äppelpress kan man göra en fantastiskt god kallpressad rabarbersaft. Det fungerar också med en råsaftcentrifug.

Mät upp råsaften och tillsätt 450–600 gram socker per liter saft. Mängden varierar beroende på rabarbernas egen sockerhalt. Den varierar både med sort och odlingsförutsättningar, så här får man prova sig fram om man inte har tillgång till en refraktometer som kan mäta sockerhalten.

Sträva efter att ha så lite socker som möjligt eftersom saften upplevs som friskare när det inte är så mycket sötma.

Värm rabarbersaften till 80 grader för att pastörisera den. Det dödar bakterier och gör att den blir hållbar utan konserveringsmedel. Saften tappas sedan på varma flaskor (glasflaskor som står i ugnen minst 10 minuter i 100 grader) och försluts. Är det skruvkork på flaskorna ska de ligga ner när de kallnar så att även korken pastöriseras.

Gör man saften på det här sättet håller den utan vidare ett år i rumstemperatur helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Öppnad flaska håller sig ett par veckor i kylskåp.

 

Annons

2 reaktioner till “Riktigt, riktigt god rabarbersaft”

  1. Hej, en mycket intressant hemsida. Jag har länge funderat över en fruktpress och kross och även spanat in samma företag som ni köpt från. Jag får fundera lite till innan jag eventuellt slår till. Mycket intressant och kul med recension!

Kommentera