Din guide till livet på landet

Därför ska du frysa rabarber

Resultatet av årets första skördedag blev 30 kg rabarber. Det är en lagom mängd för en person att dra, hacka, packa och frysa.
Resultatet av årets första skördedag blev 30 kg rabarber. Det är en lagom mängd för en person att dra, hacka, packa och frysa.

I södra halvan av landet är vi många som nu tar årets första skörd. Rabarberna har hunnit växa sig stora och en del känner sig villrådiga över vad de ska göra med överflödet. Det ska jag tala om – du ska frysa rabarber.

Det finns en färskhetshets bland många matmänniskor. Färskt är bättre får man höra. Det är sant i en del fall. Ostron och fisk till exempel. Men vissa livsmedel försämras inte det minsta av att frysas. Och färska rabarber är bra bara när du knaprar på dem i trädgården. I praktiskt taget alla maträtter och drycker är frysta rabarber bättre. Nu ska jag förklara varför.

Jag är själv storförbrukare av rabarber och använder årligen fler hundra kilo till mitt mathantverk. Och allt jag använder fryser jag först.

Färska rabarber är perfekta att tugga på när man njuter av sommarkvällen efter en dags arbete i fält. Men att frysa rabarber är bästa sättet för praktiskt taget all annan användning.
Färska rabarber är perfekta att tugga på när man njuter av sommarkvällen efter en dags arbete i fält. Men att frysa rabarber är bästa sättet för praktiskt taget all annan användning.

När man fryser frukt och grönt sprängs cellerna. De flesta förlorar sin spänst, blir sladdriga och läcker vätska. Helt perfekt om du ska göra saft till exempel. Jag får 25 procent mer saft från en frusen rabarb jämfört med en färsk. Ska jag göra en paj eller rabarberchutney så spelar sladdrigheten ingen roll. Men den stora fördelen är att du har tillgång till rabarber hela året.

Du kan göra en paj på egna rabarber i januari och låta smakerna återuppväcka sommaren. Börja frysa rabarber och du kommer aldrig mer tycka att du har för mycket.

Årets första skörd. Till hösten räknar jag med att ha närmare 400 kilo rabarber i frysarna.
Årets första skörd. Till hösten räknar jag med att ha närmare 400 kilo rabarber i frysarna.

Jag håller precis på med första skörden och tar ungefär 30 kilo om dagen. Det är vad frysarna orkar med. Dessutom tycker jag att ett par timmars fältarbete om dagen är lagom. Så stora mängder tar jag i portioner. Det är som den gamla frågan om hur man äter en elefant? En bit i taget.

 

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter