Din guide till livet på landet

15 bästa serierna på Netflix 2022

Uppdaterad 2022-07-21 Jag försöker hålla koll på det föränderliga utbudet på Netflix och uppdatera det här inlägget regelbundet för att få med de bästa serierna. Det är lätt att hitta vad som är nytt på Netflix – men här har jag vaskat fram guldkornen. 

Netflix priser:

Grundplan 99 kronor/månad – En skärm, ingen HD.
Standard 129 kronor/månad – Två skärmar samtidigt och HD
Premium 179 kronor/månad – Fyra skärmar samtidigt, HD (samt 4K när det finns)

1. Stranger things

(Fyra säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,8/10)

Att beskriva handlingen i bröderna Duffers serie är svårt utan att spoila något. Man skulle kunna kalla det en skräckserie – med många avlastande humorinslag. Den börjar med att en pojke försvinner – och en mystisk flicka dyker upp. Sen sätts övernaturliga krafter i rörelse och överraskningarna tar aldrig slut. Lysande skådespelarinsatser och en intrig som håller hela vägen. Det här är en serie där man fastnar för stämningen lika mycket som handlingen. Tredje säsongen fick en del kritik men jag har sett hela och är nöjd med vad jag fick se. Volume 2 kommer 1 juli.

2. Afterlife

(Tre säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,4/10)

Alla gillar inte Ricky Gervais men de flesta kommer att uppskatta den här serien. Tonys fru Lisa avlider i cancer och det får honom att tappa greppet i tillvaron. Han är på gränsen till självmord, inget betyder längre något och han uppför sig som en riktig skitstövel.  Men långsamt kommer en vändning och serien är i längden ett riktig feelgood-komedi av det mer lågmälda slaget.

3. Altered Carbon

(Två säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 7,9/10)

Joel Kinnaman spelar huvudrollen som Takeshi Kovacs i denna dystopiska framtidskildring. En teknik för att lagra människors medvetande digitalt gör det möjligt att byta kropp ”fodral” när den gamla dör. Det gör det möjligt för den rika överklassen att leva för evigt och de står över alla lagar. Kovacs väcks upp efter 250 år i fängelse för att lösa ett mord. Det här är en serie jag fastnade för  och de många förvecklingarna och överraskande vändningarna håller spänningen vid liv. Mycket våld och mycket naket – som i de flesta nyare serier.  Första säsongen är den som är sevärd.

3. Vikings

(Samtliga sex säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,5/10)

Gillar man vikingar och historier om en brutal forntid så är Vikings en serie som har allt. Historien om Ragnar Lodbroks uppgång från bonde och underhuggare till framgångsrik härskare och plundrare har allt. Intriger, förräderi, sex, våld och övernaturliga antydningar. Mycket är hämtat från historiska legender och myter men smakfullt upputsat för att passa som serie. En serie som jag uppskattade mycket.

4. Breaking Bad

(Samtliga fem säsongerna på Netflix – Betyg på Imdb: 9,5/10)

En ordinär kemilärare får en cancerdiagnos och för att rädda familjen använder han sina kemikunskaper för att tillverka världens renaste metamfetamin. Tunga droger leder till tunga miljöer och det är inte lätt för en vardagsmänniska att sätta sig in alla konsekvenser ens handlingar kan leda till. Första tre avsnitten är lite av en nödvändig transportsträcka men sen blir serien direkt beroendeframkallande.

5. House of Cards

Sex av sex säsonger – Betyg på Imdb: 8,7/10)

Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix
Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix

En fullkomligt lysande serie om en skrupulös politikers väg till framgång i Washington. Frank Underwood har naturligtvis inga ambitioner för egen del – säger han – men genom manipulation, lögner och utpressning  faller en efter en av de personer som står i vägen för honom bort. På ett eller annat sätt. Oerhört beroendeframkallande serie men mittensäsongerna går tyvärr lite på tomgång. Däremot lyfter det igen de senaste säsongerna.

6. Queen of the South

(Fem av fem säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 7,9/10)

För dig som gillar starka kvinnor: Teresa Mendoza är fattig – och när hennes pojkvän mördas efter att ha stulit från en knarkkartell tvingas hon fly för sitt liv. Hon hamnar i Dallas hos en annan knarkhandlare och genom mod och list stiger som i graderna inom kartellen trots trots att hennes liv nu är en serie av nära döden upplevelser. Det här är action på hög nivå med mycket våld. Kartellerna nöjer sig inte med att döda – de vill statuera exempel. Och det går aldrig att luta sig tillbaka i den här branschen.

7. Orphan Black

(Fem av fem säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Tatiana Maslany spelar bland annat huvudpersonen Sarah Manning i denna kanadensiska serie. Sarah blir vittne till ett självmord och eftersom hon livnär sig som bedragare tar hon över offrets identitet. Ett offer som är till förväxling lik henne själv. På så sätt blir hon indragen i en omfattande konspiration. Jag ska inte säga för mycket men överraskningarna är många i den här serien. Det händer så mycket att det är bäst att pausa om man ska titta bort bara för ett ögonblick.

8. Lilyhammer

(Samtliga tre säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 7,9/10)

En mafioso från New York vittnar och får skyddad identitet – i norska Lillehammer. Han bygger upp ett nytt liv med de metoder han kan, även om de inte alltid stämmer överens med norska småstadsvärderingar. En lagom blandning av mycket humor och en del våld som gör att serien inte lämpar sig för de yngsta.

9. Orange Is the New Black

(Sju av sju säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,1/10)

En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix
En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix

Jag var först tveksam till att lägga till den här serien. Jag följde Kvinnofängelset när den gick sent på nätterna för många år sedan och tyckte till en början att temat var lite uttjatat. Men jag har kommit på bättre tankar. Orange Is The New Black har egna kvalitéer  och även om stereotyperna är välbekanta så känns den ändå fräsch. Jag gillar både böcker och filmer där karaktärerna utvecklas i någon riktning. Och på den punkten levererar den här serien verkligen. I de senare säsongerna får även flera bifigurer liv på riktigt.

10. The 100

(Sju av sju säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 7,6/10)

Jorden förstörd av kärnvapen och en spillra av mänskligheten hankar sig fram på en rymdstation – med dödsstraff för alla förbrytelser. Hundra ungdomsförbrytare skickas ner till jorden för att se om de överlever. På många sätt bygger den här serien på mina favoritteman: sci-fi och apokalyps. Det finns också en hälsosam dos av ”Flugornas herre” över serien där barnen är utbytta mot tonåringar. De senare säsongerna är inte dåliga men allteftersom serien fortskrider påminner den mer och mer om ”Lost”. Vilket inte behöver vara dåligt.

11. Star Trek

För SciFi-entusiaster är Netflix just nu en guldgruva. Flera Star Trek- serier och filmer finns tillgängliga. Min favorit är Star Trek Voyager. Plotten där går ut på att  Voyager slungas iväg till andra sidan av vår galax och med maxfart tar det 75 år för dem att återvända hem. Serien har några år på nacken och det märks ibland – men det stora behållningen som med det mesta inom genren är att den ställer etiska och moraliska problem på sin spets. Sen är Kate Mulgraw lysande i rollen som kapten på skeppet. (Hon är också känd för rollen som Red, i Orange is the New Black.) Netflix har också:
Star Trek (Samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,4/10)
Star Trek: The Next Generation (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 8,6/10)
**Star Trek Voyager (Samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,4/10)
Star Trek: Deep Space Nine  (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 7,9/10)
Star Trek: Enterprise (Samtliga fyra säsonger – Betyg på Imdb: 7,5/10)

12. Last Chance U

(Fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb 8,5/10)

Trots att jag har ett minimalt sportintresse fastnade jag stenhårt för serien ”Friday Night Lights” när den fanns på HBO. Småstäder där amerikansk fotboll är det enda som betyder något fascinerar. Last Chance U är en dokumentär serie om precis samma ämne. Talangfulla fotbollsspelare får en sista chans på en skola i en minimal ort i amerikanska södern. Äkta tonåringar som med näsan begravd i mobiltelefonen riskerar hela sin framtid för att de inte ”orkar” gå på en lektion. Och personalen som kämpar för att få dem att fatta. Första säsongerna från EMCC är bäst.19.

13. Better Call Saul

(Sex av sex säsonger på Netflix – Betyg på Imdb 8,8/10)

Better Call Saul är en spinoff från Breaking Bad, men det tog ett tag innan jag fastnade på allvar. Tyckte först att den kändes rätt långsam – men nu ser jag det som tjusningen. Långa scener där man inte riktigt förstår vad som händer men där de senare knyts ihop till en riktig aha-upplevelse. En serie som växer när man följer den.

14. Peaky Blinders

(Fem av sex säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,8/10)

Brittiskt gangsterdrama i tidigt 1900-tal. En hyfsat brutal med alltid spännande serie om familjen Shelbys uppgång från smågangsters till att bli en betydande maktfaktor i Birmingham. Inte utan konflikter med polis och rivaliserande organisationer och hemliga sällskap. Tommy Shelby – familjens överhuvud – tar mycket stryk men lyckas ändå leda Peaky Blinders till framgång.

15. Ozark

(Fyra säsonger av fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,5/10)

Ännu en serie i knarkhandlarvärlden – men en välgjord sådan. Den här gången är det en pengatvättare som är i centrum för handlingen. Efter att framgångsrikt tvättat pengar åt en kartell vänds allt på ända när en kollega visar sig ha stulit från kartellen. Alla inblandade avrättas utom Marty Byrd som lyckas övertyga kartellen om att han kan tvätta 500 miljoner dollar på fem år. Hela familjen rycks upp med rötterna och flyttar ut till lantliga Ozarks. Många överraskningar och vändningar i den här serien där hans fru Wendy visar sig ha oanade kriminella talanger.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter