Din guide till livet på landet

Så gör du när strömmen försvinner

Här står jag vid proppskåpet och kollar gårdens huvudsäkringar.
Försvinner strömmen hos dig så behöver du veta var proppskåpet sitter.

Det händer då och då. Plötsligt blir det tyst och svart. Bor man på landet är det det vanligare än i stan – och dessutom är det ibland ditt problem. Det är du som ska fixa strömavbrottet.
Det första jag gör är att stänga av de maskiner jag arbetar med. Antingen det är en spis eller ett sågverk – så vill du inte att de går igång av sig själv när strömmen återvänder. Håller du på att laga mat och strömmen återvänder efter en timma så kan du få helt nya problem om du glömt en gryta på spisen.
Nästa steg är att se vad som är ditt problem – och vad någon annan ska fixa. Är det mörkt även utomhus – ingen gatubelysning och inga lampor hos grannarna – så är det antagligen någon annan som ska lösa problemet. Då kan du kolla din nätleverantörs avbrottsinformation. Ofta fungerar mobilen även vid ett större strömavbrott eftersom masterna har avbrottsfri strömförsörjning.

Byta säkringar

Huvudsäkringarna till gården.
Gårdens huvudsäkringar är gamla porslinssäkringar. Tre faser på vardera 16 ampere.

Är det bara du som är drabbad så är det antagligen någon säkring som gått. Det händer oftast vintertid när belastningen på ditt lokala elnät är som störst. Har du gamla porslinssäkringar så är det bäst att ha ett litet lager i reserv. Om säkringen går direkt igen när du bytt den – så är det något som är fel. Ofta kan det vara en enskild apparat som får säkringen att gå så innan du försöker byta säkring igen så koppla ur misstänkta strömförbrukare.
Det behöver inte vara något allvarligt fel – men om du har flera effektkrävande strömförbrukare inkopplade samtidigt – om du kör spisen och ugn, motorvärmare, byggfläktar, mikrovågsugn och brödrost samtidigt så kan du tillfälligt gå över säkringens kapacitet.

Frusna vattenledningar

Nästa steg är att minska risken för följdskador. För oss som har enskilt vatten så försvinner vattentrycket i ledningarna direkt när strömmen försvinner. Och är det kallt ute så så finns det en risk att ledningarna fryser sönder. När temperaturen börjar sjunka så stänger jag av vattnet och släpper ut trycket ur ledningarna. Har man möjlighet så är det bara att öppna de lägsta belägna kranarna och släppa ut vatten ur systemet.
Utan vattentryck så kommer toaletten inte längre att fyllas på när du spolat. Så istället för att fylla toalettstolen kan man använda en hink som är lättare att tömma. Enklare behov gör du helst utomhus.

Kokbok för strömlösa

Mat är bara ett problem vid längre strömavbrott – och då handlar det om hur förberedd du är. Här hittar du min bok med en mer utförlig plan för att klara sig vid strömavbrott.
Börjar det bli kallt så är första steget att klä på sig. Tjocka sockor, varma tröjor och långkalsonger räcker rätt länge. Och om elavbrottet drar ut på tiden så försök inte värma hela huset eller lägenheten. Träng ihop er i ett mindre rum så kommer kroppsvärmen att hjälpa till för att hålla temperaturen uppe.
Här kan du se en video jag gjort om strömavbrott:

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter