Då var det dags för första rabarberskörden. Kunde nog ha skördat redan tidigare, men nu är rabarberna så stora att jag bara var tvungen.
Som jag märkte tidigare så växer de som är satta i Mypecks allra bäst. Extra värme och dessutom med minimal konkurrens från ogräs. Så nästa omgång kommer allt att stå på markduk. Skördade bara Goliath den här gången och stjälkarna där ligger på mellan 400 och 700 gram styck. Lätta att dra dessutom.
Man vrider lätt på stjälken och sen är det bara att rycka loss den. Därefter hanteras den lite olika beroende på vad den ska användas till. Industrirabarber, de som ska användas i produktionen, är bara att kapa i lika långa längder. Men om de ska säljas till kund är det bättre med lite finlir: Ta loss rabarbern och hugg sen av bladet med två snitt så att det finns lite grönt kvar. Då håller den sig bäst. Såna rabarber ska inte heller sköljas eftersom det finns risk att de spricker.
Tänker inte ha några stora skördedagar utan kommer att fortsätta ta 10–20 kilo om dagen. Då hinner jag med att skära upp och frysa ner eftersom. Hittar jag rätt tempo så kommer rabarberna att växa i samma takt som jag skördar. Och då gäller det bara att komma igång med saftproduktionen så att inte frysarna blir överfulla.