Förodling nära maxkapaciteten

Annons
Nu går Green Room på fullvarv. 2000 plantor i olika stadier av utveckling väntar på att jorden ska komma upp i temperatur.
Nu går Green Room på fullvarv. 2000 plantor i olika stadier av utveckling väntar på att jorden ska komma upp i temperatur.

Just nu har jag 2000 plantor på tillväxt i gästrummet – eller Green Room som det heter numera. Det blev lite trångt under påsken när familjen var på besök men även föräldrar får tränga ihop sig när oreganon behöver plats.

När man ska så runt tusen mikroskopiska oreganofrön är det bra att få hjälp av unga friska ögon. Chili och tomater hanterar jag lätt själv – men mina ögon har sina begränsningar numera.
När man ska så runt tusen mikroskopiska oreganofrön är det bra att få hjälp av unga friska ögon. Chili och tomater hanterar jag lätt själv – men mina ögon har sina begränsningar numera.

Majoriteten av de frön som måste förodlas är nu på gång. Det kommer att bli några hundra plantor med tagetes också eftersom även den kräver förodling. Odlingsmaskineriet börjar närma sig fullvarv och med väderprognoser som lovar frostfritt under överskådlig tid har jag börjar snegla på växthuset. Tomaterna behöver snart utrymme och chilin väntar på första omplanteringen.

Jag tycker det är svårt att planera förodling. Hur ska man veta en månad i förväg att marken kommer att vara redo för utplantering? Det blir att chansa och så i omgångar.

Annons

Ett problem just nu är att med all växtbelysning i Green Room så stiger temperaturen. Försöker vädra mycket på dagarna så plantorna inte försträcker sig. Samtidigt vill fröna ha det varmt och skönt för att gro. Någon gång ska jag ha ett uppvärmt växthus så jag kan jämna ut temperaturpucklarna.

När nu förädlingen är igång så ger jag varje dag en liten runda på fältet. Är det torrt nog att köra ut med traktorn. I morgon blir det sannolikt ett första försök. Ska känna på lite grann på de mer höglänta delarna.

Jag vill inte bli stående med 2500 plantor och ingenstans att sätta dem.

Annons

Kommentera