Nu planerar jag för sådd

Annons
Under snön väntar jorden på mina pluggplantor. Det gäller att planera så de har rätt storlek när det är dags att plantera ut. Så som varje år är frågan – När är våren här?
Under snön väntar jorden på mina pluggplantor. Det gäller att planera så de har rätt storlek när det är dags att plantera ut. Så som varje år är frågan – När är våren här?

20 minus på nätterna och det är hög tid att planera årets sådd. Och som varje år förutsätter jag att 2016 kommer att bli den bästa odlingssäsongen någonsin.

Jag har gjort mina första fröbeställningar och det är chilin som ska sås först. Den sort jag använder mest är också den som behöver längst tid. Habanero behöver runt 150 dagars utvecklingstid och för att få bra styrka vill jag att den mognar under sommarens varmaste period – vilket jag i år räknar med att det är i juli. Så med tid för groddning och lite marginal är det lagom att så i början på februari.

Espelette och Hot Lemon. Espelette är min favoritchili – stora skördar, mycket fruktighet och lagom stark så att alla kan uppskatta den.
Espelette och Hot Lemon. Espelette är min favoritchili – stora skördar, mycket fruktighet och lagom stark så att alla kan uppskatta den.

I år testar jag en ny sorts habanero: Caribbean Red. Tidigare har jag använt Habanero Hellfire och Habanero Red men inte blivit helt nöjd. Två gamla chilifavoriter är också tillbaka i min planering: Hot Lemon och Espelette. Den sistnämnda är min favoritchili och i två år har jag haft torkad Espelette som min huvudsakliga krydda – men nu är den slut. Med Espelette ska jag också göra ett försök med odling på friland – på gränsen – men det kan gå med rätt sommar. Och för att testa något nytt har jag beställt Bulgarian Carrot.

Annons

Sen kommer mitt Green room att fyllas på eftersom i väntan på sommaren. I år har jag dragit ner lite på sorterna och fokuserar på de viktigaste växterna. Oregano, lavendel och libbsticka. Kommer också att sätta en ny omgång kvanne – som varje år. Övriga kryddor som ska sås är malört, citronmeliss och pimpinell. En annan återkommande tradition är sådd av ramslök – mitt mål är att den ska få fäste i de skuggiga, fuktiga delarna av odlingarna. Och i år – som tidigare år är jag övertygad om att lyckas.

När jag ändå var igång med beställningarna passade jag på att fylla på bland grönsaksfröerna. Brysselkål (Groninger), palsternacka (Halblange Weiss) och morot (Early Nantes). Men det blir inga rädisor i år. Har svårt att tänka mig en mer meningslös grönsak (ja jag vet att det är en ört). Lättodlad men inte lagringsbar – ge mig en, så är jag nöjd. Inte värt att offra odlingbar mark på.

 

Annons

Kommentera