Espelette först – nu kommer chilin

Annons
Nu är min Espelette runt fem centimeter men om ett par veckor har de dubblat längden och börjar färga ut.
Nu är min Espelette runt fem centimeter men om ett par veckor har de dubblat längden och börjar färga ut.

För chilin har de varma veckorna under våren varit en välsignelse. Espelette redan i början av juni väcker hopp om skörd hela sommaren.

Man blir glad av att se plantorna fulla av gröna frukter så här tidigt på året.
Man blir glad av att se plantorna fulla av gröna frukter så här tidigt på året.

Som vanligt är det min favoritsort Espelette som kommer först. De är först att gro, först att bli stora nog för omplantering, först att blomma och först att sätta frukt.

Dessutom ger de stora vackert vinröda frukter som går att skörda hela sommaren. Frukterna är lagom starka – de har ingen extrem  hetta så det går att använda mycket av dem. Då får man ut hela den fruktiga chilismaken i maten.

Annons

Det var två år sedan jag odlade Espelette senast och trots att det är min favoritkrydda tog de inte slut förrän i vintras. Jag brukar torka det jag inte använder färskt. Skär av toppen för att se att de är friska, sen delar jag frukten på längden och lägger dem i torken.

De torkar på ungefär sex timmar på 50 grader. Därefter kör jag dem snabbt i mixern så de blir finfördelade men inte pulvriserade. Till slut lagar jag min Espelette i lufttäta halvkilos plastbyttor. Det är enormt viktigt att de är helt torra först – annars kommer de att börja mögla, och allt blir förstört

I år tycker jag att jag tajmat sådden bra. Brukar vara tidig annars men nu har jag 24 februari som riktmärke och utnämner den härmed till chilidagen.

Sen kan man ju alltid drabba av en riktigt kylig vår som förra året – med odlar man är man optimist. Och den här gången ser satsningen ut att gå hem.

Här hittar du mer om hur jag odlar chili.

Nu väntar jag bara på mina Hot lemon, Habanero och Hungarian Carrot. Men ser det lite som överkurs. Får jag några rejäla korgar med Espelette så kommer jag att vara nöjd hela vintern.

Dela gärna
Annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.